De stunts van de Red Flames naar het EK 2017 - het vuur brandend houden

De stunts van de Red Flames naar het EK 2017 - het vuur brandend houden
Foto: © photonews

In het slotfragment van deze reeks uit het boek 'Red Flames - Ons Vrouwenvoetbal Breekt Door' blikt vooral bondscoach Ives Serneels vooruit, zowel naar het WK, als naar de verdere ontplooiing van het vrouwenvoetbal.

Enkele cijfers geven aan dat de Red Flames er echt wel stonden, op het EK. Tessa Wullaert is de enige die op dit EK voor de finale tegen Nederland heeft gescoord. De Red Flames verzamelden in drie matchen drie punten, drie doelpunten voor, drie tegen.

Ze waren minstens in drie van de zes speelhelften de dominerende ploeg. Dit in de poule met de twee latere finalisten, Nederland en Denemarken, en de ex-EK-finalist Noorwegen. Ze werden pas derde in de poule door de zes ongelukkige beginminuten. Hiervoor had de coach vooraf glunderend getekend.

De andere inhalen terwijl zij ook verbeteren

Wat besluit Ives Serneels? "We weten nu dat we zo’n groot kampioenschap mentaal en fysiek aankunnen. Voor de verdere ontwikkeling van ons vrouwenvoetbal moeten we nog meer leren uit de manier waarop in andere landen klassespelers worden opgeleid."

Hij stuurt aan op structurele stappen vooruit, een professionalisering van de vrouwenteams in de clubs. "Dat staat in de landen die we willen bijbenen al een eind verder. Om door te groeien moet je niet alleen vooruit, maar dat moet ook sneller dan in de landen die jij voorbij wilt. Niet evident.

Serneels rekent ook heel sterk op de jeugd. "Als je speelsters vanaf 14 of 15 jaar goed begeleid, ook qua voeding en krachttraining bijvoorbeeld, winnen ze jaren in hun ontwikkeling."

De volgende mijlpaal: het WK

Naar het WK dan maar? "Onze speelsters beseffen na deze onvergetelijke EK-ervaring dat het nog mooier kan, dat ze nog beter kunnen. We moeten wel de ambitie hebben om ons te kwalificeren." 2018 wordt het jaar om die waar te maken en weer een mijlpaal in deze sporttak neer te zetten.

Het boek ‘Red Flames – Ons vrouwenvoetbal breekt door’ is uitgegeven door Lannoo en geschreven door Willem De Bock. Voor het boek, een lezing of andere info: willem.de.bock@skynet.be.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws