19 jaar na Luis Figo: 'verraders' die hun club verlieten voor de aartsrivaal
Foto: © Photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het gebeurt niet elke transferperiode, maar wanneer het gebeurt dan is het erg groot nieuws. Spelers die hun club verlieten voor de aartsrivaal, hier een lijstje van de meest spraakmakende.
Exact 19 jaar geleden maakte Luis Figo de transfer van FC Barcelona naar Real Madrid. De transfer werd een van de meest spraakmakende uit de geschiedenis van het voetbal. Luis Figo wordt intussen nog steeds als een echte verrader in Catalonië. Hier een overzicht van enkele spelers die ook een bijzonder opvallende transfer maakten:
Steven Defour
In 2006 verliet Steven Defour Racing Genk voor Standard. Bij Standard zou de middenvelder uitgroeien tot een absolute publiekslieveling, hij veroverde er zelfs de kapiteinsband en pakte twee titels. Na een prachtige periode in Luik vertrok Defour naar FC Porto. Bij de Portugese topclub speelde Defour geregeld, maar na drie jaar koos hij bijzonder verrassend voor een terugkeer naar de Jupiler Pro League. Het werd geen terugkeer naar Standard, maar hij trok naar Anderlecht. Een transfer die de Luikse fans hem nooit zullen vergeven...
Bojan Jorgacevic
In 2007 maakte Bojan Jorgacevic de overstap van het Servische RAD Belgrado naar AA Gent. De doelman trad bij de Buffalo's in de voetsporen van Frédéric Herpoel en groeide uit tot een absolute publiekslieveling. In 2011 koos Jorgacevic plots voor een overgang van AA Gent naar Club Brugge. Blauw-Zwart betaalde een miljoen voor de Serviër, een transfer die bij de supporters van AA Gent voor heel wat commotie zorgde. De transfer van Jorgacevic naar Club werd overigens geen succes, hij vertrok na anderhalf jaar naar het Turkse Erciyesspor.
Lorenzo Staelens
Een andere bijzonder controversiële transfer in België was die van Lorenzo Staelens. Staelens was al jaren een boegbeeld bij Club Brugge, maar in de zomer van 1998 besloot hij transfervrij de overstap te maken naar RSC Anderlecht. De Club Brugge fans hadden het hier moeilijk mee en deden er dan ook alles aan om Staelens zo hard mogelijk uit te fluiten. Bij Anderlecht won Staelens wel nog een landstitel en een Gouden Schoen.
Sol Campbell
The Vedette Himself was jarenlang een absolute steunpilaar bij Tottenham Hotspur. Als jeugdproduct was hij er bijzonder geliefd, zeker toen hij ook nog eens een aantrekkelijke aanbieding van Manchester United links liet liggen. Toch zou Campbell die geliefde status nog helemaal kwijtspelen, de verdediger vroeg namelijk een gigantische loonsverhoging. Tottenham kon het gevraagde bedrag niet ophoesten en Campbell verlengde zijn contract niet. Als klap op de vuurpijl koos hij ook nog voor een transfervrije overstap naar de absolute aartsvijand: Arsenal. Tottenham Hotspur supporters hebben hem die overstap nog altijd niet vergeven.
Felipe Santana
Er is heel wat rivaliteit in Duitsland, maar die tussen Borussia Dortmund en FC Schalke 04 staat overal ver boven. Eind mei 2013 maakte de Braziliaan Felipe Santana bekend dat hij Dortmund zou ruilen voor Schalke. Hoewel Santana geen basisspeler was bij die Borussen kon hij toch op weinig bijval rekenen. De transfer naar Schalke werd uiteindelijk geen succes en hij vertrok er na 24 wedstrijden.
Carlos Tévez
Na een uitstekend seizoen bij het Braziliaanse Corinthians kwam Carlos Tévez in Europa terecht bij West Ham United. Na nauwelijks een seizoen vertrok hij alweer uit Londen en trok hij naar Manchester United. Daar werd Tévez een belangrijke speler in de ploeg van Sir Alex Ferguson, hij pakte er twee landstitels. Toch wou Tévez niet langer blijven, de Argentijn vond de concurrentiestrijd te zwaar en drong aan op een transfer naar stadsrivaal Manchester City. Bij City deed Tévez het vervolgens uitstekend, maar na een geweigerde invalbeurt tegen Bayern München had hij geen goede relatie meer met Roberto Mancini.
Johan Cruijff
De beste Nederlandse voetballer ooit staat uiteraard te boek als een Ajax-icoon, maar ook hij maakte ooit een spraakmakende transfer. In 1981 keerde Cruijff terug in Nederland na een fantastische passage bij FC Barcelona. Na twee goede jaren bij Ajax wilden de Amsterdammers het contract van Cruijff niet verlengen. De op dat moment 37-jarige Cruijff koos dan maar voor een overstap naar de grote rivaal Feyenoord Rotterdam. Aanvankelijk waren de Rotterdamse supporters niet echt tevreden met deze transfer, maar hij bewees wel zijn waarde voor de club. Hij werd in het Feyenoord-shirt zelfs nog verkozen tot beste Nederlandse speler van het jaar. Na een jaar in De Kuip zette Cruijff een punt achter zijn carrière.
Niko Kranjcar
Op erg jonge leeftijd brak Niko Kranjcar door bij Dinamo Zagreb, hij pakte er twee titels en werd de jongste aanvoerder uit de clubgeschiedenis. In de winter van 2005 kwam het echter tot een aanvaring tussen Kranjcar en het bestuur. Als reactie op de slechte prestaties wilden ze namelijk een deel van het loon van de spelers inhouden. Kranjcar was hier niet mee gediend en stuurde meteen aan op een vertrek. De aanvallende middenvelder maakte vervolgens de overstap naar aartsrivaal Hajduk Split. Zijn manager Dino Pokrovac moest de transfer uiteindelijk met zijn leven bekopen...