Exclusief: Directeur jeugd AA Gent: "Spelers van Club, Anderlecht, Standard en Genk willen nu zelfs voor ons komen spelen"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 95 reacties
Exclusief: Directeur jeugd AA Gent: "Spelers van Club, Anderlecht, Standard en Genk willen nu zelfs voor ons komen spelen"
Foto: © Photonews

KAA Gent doet het uitstekend. Vorig jaar pakte het zijn eerste titel ooit, terwijl het dit seizoen bevestigt. Maar hoe zit het eigenlijk met de jeugd van de regerende landskampioen? Manu Ferrera, directeur van die jeugd, vertelt er in een exclusief interview met Voetbalkrant.com meer over.

“Het bestuur heeft de nodige middelen voor de jeugd vrijgemaakt. Als je op financieel vlak sterker in je schoenen staat, dan is er vanzelfsprekend meer mogelijk. De infrastructuur én het spelersmateriaal is verbeterd, dat zijn belangrijke stappen voorwaarts", steekt Ferrera van wal.

"Ploegen als Club, Standard, Anderlecht en Genk hebben ons niets meer te bieden"

Manu Ferrera

“Nu zijn we ook een topclub op het vlak van jeugdopleiding. Ploegen als Club Brugge, Standard, Genk en Anderlecht hebben ons niets meer te bieden. Wij staan zelf al zó ver en kunnen nu écht onze voet zetten naast die van de andere topclubs. Op sommige vlakken zijn we hen zelfs al voorbij.”

Toch was dat lang niet altijd zo, weet ook Ferrera. “In 2014, toen ik met deze job begon, voelden we dat er sprake was van een achterstand ten opzichte van de topclubs. Geen enkele jeugdploeg van AA Gent eindigde in de top vijf. De trainers zijn gebleven, maar we zijn wel betere spelers gaan halen.”

"Zelfs jonge spelers van andere topclubs willen naar Gent komen"

Manu Ferrera

En daar stopt het niet. De Buffalo’s zijn ambitieus en willen blijven inzetten op de eigen jeugd. “Er komen binnenkort twee betere terreinen voor de jeugd. En als de eerste ploeg naar het nieuwe oefencomplex in Merelbeke trekt, dan wordt het huidige oefencomplex beschikbaar voor de jeugd.”

“Het is duidelijk dat Gent blijft groeien. De eerste ploeg is de locomotief en de jeugd hangt daar netjes aan. Het is zelfs zo dat wij telefoontjes krijgen van jeugdspelers – of hun entourage – die vragen of ze bij ons mogen komen spelen. Dat gaat om jongens uit Oost-Vlaanderen, maar evengoed uit Brussel of een andere stad.”

"Jongens afleveren voor de eerste ploeg, dat is het ultieme doel"

Manu Ferrera

“Vroeger wilden die jongens niet naar Gent komen, nu wél. Zelfs jonge spelers van andere topclubs willen graag bij ons aan de slag."

"Zij hebben ook door dat de jeugd nu wél belangrijk is voor deze club. We hebben ambitie en hopen op termijn natuurlijk enkele jongens voor de eerste ploeg af te leveren. Dat is het ultieme doel", besluit Ferrera.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties