Analyse Wie ziet u degraderen? De programma's en transfermercato van de tien(!) kandidaten onder de loep

Wie ziet u degraderen? De programma's en transfermercato van de tien(!) kandidaten onder de loep
Foto: © photonews

Nog negen speeldagen worden er gespeeld in 2018 en dan weten we welke zes teams play-off 1 spelen en welk team er moet degraderen. Vooral die degradatiestrijd zou nog wel eens bijzonder interessant kunnen worden. Wie wapent zich het best in het nieuwe jaar, wie heeft het moeilijkste programma?

Met 30 punten ben je in België altijd gered. We mogen ervan uitgaan dat STVV de komende negen wedstrijden wel geen 0 op 27 zal pakken, dus de top-6 mag zich min of meer helemaal zeker voelen. De tien andere clubs daarentegen moeten in principe allen nog opletten.

7. Kortrijk, 26 punten

Thuis: Eupen, Antwerp, Zulte Waregem, Charleroi
Uit: Oostende, Moeskroen, STVV, Lokeren, Club Brugge

Onder Glen De Boeck is Kortrijk aan een fikse remonte bezig. Play-off 1 lijkt zelfs nog eerder een optie dan degradatie. Toch pakt het best maar meteen wat punten, om niet in de problemen te komen. Het heeft ook nog de Beker van België. Op transfergebied is alles rustig, al worden enkele spelers mogelijk nog uitgeleend - Van Eenoo trekt naar Westerlo.

8. Moeskroen, 26 punten

Thuis: Kortrijk, Genk, Waasland-Beveren, Lokeren
Uit: Charleroi, Mechelen, Standard, Anderlecht, Eupen

Na een mindere periode eind 2017 pakte het nog zes punten in zijn laatste drie wedstrijden, waardoor het voor Rednic opnieuw wat rustiger ademhalen is. Het heeft een programma waar vele punten zijn te pakken, maar ook te verliezen tegen rechtstreekse concurrenten. Benieuwd of het sterkhouder Govea kan houden.

9. Standard, 26 punten

Thuis: Eupen, Anderlecht, Moeskroen, Club Brugge, Mechelen
Uit: Zulte Waregem, Lokeren, Charleroi, Oostende

Uiteraard gaat Standard dit seizoen niet in de problemen komen, maar het wil wel de transfermarkt op om alsnog play-off 1 te halen. Dat wordt geen evidente zaak. Er mag wel niets met Sa en/of Mpoku gebeuren.

10. Waasland-Beveren, 25 punten

Thuis: STVV, Zulte Waregem, Club Brugge, Gent, Genk
Uit: Anderlecht, Antwerp, Moeskroen, Mechelen

Na de erg goede start, lijkt het plots voor Waasland-Beveren nog opletten geblazen. Het heeft van alle teams misschien nog wel een van de moeilijkste programma's. Bovendien wordt er zwaar aan de mouw van Seck, Boljevic en Morioka getrokken.

11. Lokeren, 24 punten

Thuis: Genk, Standard, Kortrijk, Zulte Waregem
Uit: Gent, Oostende, Charleroi, Eupen, Moeskroen

Ook voor de andere club uit het Waasland wordt het nog opletten. Met Mendy kwam er al een extra aanvaller bij, al willen ze zich nog versterken voorin. Er mag niets gebeuren met enkele ervaren sterkhouders (Overmeire, De Ridder).

12. Genk, 24 punten

Thuis: Anderlecht, STVV, Zulte Waregem, Antwerp, Gent
Uit: Oostende, Lokeren, Moeskroen, Club Brugge, Waasland-Beveren

Het is nauwelijks te geloven dat Racing Genk momenteel twaalfde staat, want ze hebben een kwalitatief sterke kern waarmee play-off 1 zou moeten mogelijk zijn. Kunnen ze Sander Berge houden? En wordt Seck een ontbrekende schakel, op voorspraak van nieuwe coach Philippe Clement? De inhaalmatch in Oostende kan al richting geven.

13. Oostende, 22 punten

Thuis: Genk, Kortrijk, Lokeren, Anderlecht, STVV, Standard
Uit: Club Brugge, Zulte Waregem, Antwerp, Gent

Nog zes thuiswedstrijden voor de boeg voor KV Oostende. Het ziet er bovendien naar uit dat de Kustboys telkens iets meer kunnen als het hoog water is aan de Belgische kust. Blijft Siani en kan Berrier zijn nieuwe kans met beide handen grijpen?

14. Zulte Waregem, 20 punten

Thuis: Standard, Oostende, Eupen, Anderlecht
Uit: Mechelen, Waasland-Beveren, Genk, Kortrijk, Lokeren

Het programma van Essevee is niet van de poes, maar na de 4 op 36 voor Nieuwjaar is geen enkele wedstrijd nog makkelijk. Met Marcq en Harbaoui zijn er alvast (bijna) twee nieuwkomers, maar Zulte Waregem wil nog enkele nieuwkomers toevoegen aan het arsenaal en die komen er snel aan.

15. KV Mechelen, 18 punten

Thuis: Zulte Waregem, Moeskroen, Eupen, Charleroi, Waasland-Beveren
Uit: STVV, Anderlecht, Gent, Standard

Ook KV Mechelen wil het niet zover laten komen dat ze naar 1B moeten en gaat daarom hard gaan op de transfermarkt. Naast twee Burkinezen (Boni en Ouattara), een of meerdere Club-huurlingen (Diatta en misschien De Bock of Vanlerberghe?) en Tainmoint wil het nog twee versterkingen doen.

Zeker een aanvaller staat hoog op het verlanglijstje, er is een piste lopende. In de thuismatchen kan (en moet) het gebeuren, dat brengt wel extra druk met zich mee.

16. Eupen, 16 punten

Thuis: Charleroi, Gent, Lokeren, Moeskroen
Uit: Standard, Kortrijk, Mechelen, Zulte Waregem, Antwerp

Het programma van Eupen is zeker niet van de poes, maar onder Makelélé zijn de Panda's wel steviger in de organisatie geworden. De Oostkantonners leven dus zeker nog. Van Crombrugge trekt niet naar Club Brugge, met Raspentino kwam al een nieuwe aanvaller die al scoorde. Eupen dacht ook nog aan Milicevic, maar die wil niet komen.

Wie ziet u degraderen?

1%
1%
1%
4%
6%
1%
4%
21%
13%
49%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties