Factcheck Hein Vanhaezebrouck beweert dat twee of drie rustdagen een groot verschil maakt: een begrijpelijke fout

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 25 reacties
Hein Vanhaezebrouck beweert dat twee of drie rustdagen een groot verschil maakt: een begrijpelijke fout
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Eén van de grootste kritieken vanwege Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck: het aantal rustdagen. "Twee of drie maakt een enorm verschil", zei hij vorige week nog. Klopt dat ook?

Toegegeven, Anderlecht heeft een zwaar programma. Het is de enige ploeg die in de Play-offs drie keer maar twee rustdagen krijgt voor de match. Club Brugge en Genk hebben in totaal minder rust, maar hun wedstrijden zijn wel beter verspreid. Daar is er dus wel terechte kritiek op de speelkalender.

Maar als de stelling van Vanhaezebrouck waar is, zouden de resultaten van ploegen met meer rust over het algemeen beter moeten zijn. En wat blijkt: het maakt geen verschil. Onlangs deed Het Nieuwsblad een onderzoek met 148 wedstrijden en dit zijn de resultaten: 

  • Zege van ploeg met meer rustdagen: 55
  • Zege van ploeg met minder rustdagen: 57
  • Gelijke spelen: 36

Een excuus voor het verlies van woensdag tegen Standard mag het dus in principe niet zijn. Maar waar we Vanhaezebrouck wel in kunnen begrijpen zijn blessures. Anderlecht heeft er al een heel seizoen moeite mee: Kara, Najar, Onyekuru,... Dan is het perfect normaal dat je de spelers zoveel mogelijk wil beschermen en dan is zo'n kalender aan het einde van een slopend seizoen natuurlijk geen cadeau. Verdict: Hein heeft ongelijk, maar zijn bezorgdheid is begrijpelijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties