Opinie Het is tijd om het aantal EK- en WK-kwalificatiewedstrijden terug te schroeven

Redactie
| 1 reacties
Het is tijd om het aantal EK- en WK-kwalificatiewedstrijden terug te schroeven
Foto: © photonews

Volg België nu via WhatsApp!

België is met zes op zes aan de kwalificatiecampagne begonnen. Uiteraard, zou je haast denken. Op de eerste speeldag werd Rusland al gewogen en te licht bevonden en verspeelde Schotland drie dure punten op het veld van Kazachstan.

De twee grootste alias enige concurrenten voor de EK-kwalificatie stonden meteen op drie punten. In en tegen Cyprus slaapwandelde België op speeldag twee naar een 0-2.

Nu volgen dus twee thuiswedstrijden. Op 8 juni tegen Kazachstan, de nummer 116 op de FIFA-ranking. Drie dagen later tegen Schotland. Nummer 41, maar zonder grote sterren. Akkoord, Andrew Robertson van Liverpool is er aanvoerder en Scott McTominay van Manchester United loopt er rond.

Maar de Schotten zijn een nieuwe, jonge ploeg aan het opbouwen voor de toekomst. Als België op niveau speelt, wint het met de vingers in de neus.

Maar zullen de Rode Duivels wel op niveau spelen? Of een betere vraag: kunnen de sterren zich na een slopend seizoen nog opladen voor dit soort wedstrijden?

De Rode Duivels pakten de afgelopen weken titels met Barcelona, Manchester City en PSG. Eden Hazard speelt de finale van de Europa League, vier Rode Duivels bereiden zich nog voor op de finale van de Champions League.

Om maar een voorbeeld te geven. Toby Alderweireld speelt op 1 juni –wellicht- zijn vijftigste wedstrijd van het seizoen voor Tottenham en werkte al zeven duels met de Rode Duivels af. En dat in een seizoen ná een zomer zonder voldoende rust door het WK.

Natuurlijk zijn het profs en zou het eigenlijk niet mogen. Maar kan het iemand Alderweireld kwalijk nemen als hij een week na de finale van de Champions League niet veel zin heeft om tegen Roman Murtazaev van FC Astana en Baktiyor Zaynutdinov van FK Rostov te verdedigen?

In september staat dan nog San Marino op het programma. De allerlaatste op de FIFA-ranking. Nu de kalender van het clubvoetbal steeds drukker wordt, zijn dit soort wedstrijden er gewoon te veel aan.

Natuurlijk moeten ook de kleine(re) landen de kans krijgen om zich te meten met toplanden. Maar dat zouden ze dan wel moeten afdwingen via prékwalificaties en niet omdat ze toevallig een twintigtal liefhebbers kunnen verzamelen.

De invoering van de Nations League zorgde al voor meer topwedstrijden in plaats van onbeduidende oefenwedstrijden. De inperking van het aantal kwalificatiewedstrijden zou een logische volgende stap zijn.

Want eigenlijk ligt er in België niemand wakker van de wedstrijden tegen Schotland en Kazachstan. Het zal de komende weken wellicht weer lichte blessures regenen. Maar dat is uiteindelijk minder erg dan dat er iemand zwaar geblesseerd raakt tegen pakweg San Marino of Kazachstan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties