Club Brugge doet wat de andere teams van de G5 tegen STVV niet konden en begint met gunstige uitgangspositie aan PO1
Diederik Geypen
Diederik Geypen vanuit Sint-Truiden

Club Brugge gaat niet in de fout bij STVV

Wat AA Gent, Standard, KRC Genk en Anderlecht dit seizoen niet konden, heeft Club Brugge wél voor elkaar gebracht: een triomf op Stayen. De competitieleider overleefde na een moeizame eerste helft tegen een enthousiast Sint-Truiden. Kapitein Ruud Vormer deed de rest.

Club Brugge wilde winnen om zijn voorsprong vlak voor de start van play-off 1 te behouden. De openingsfase van de bezoekers was allesbehalve frivool. Een lusteloos blauw-zwart knutselde pas in minuut 31 zijn eerste kans in elkaar. Brandon Mechele devieerde met de hak een schot van Jordy Clasie.

STVV, dat al veroordeeld is tot play-off 2, voetbalde met meer passie. In minuut 10 moest Kenneth Vermeer een eerste keer ingrijpen. De Nederlandse goalie pareerde een prima afstandsschot van Alexis De Sart.

Geen strafschop voor de Kanaries

De Brugse goalie behoedde zijn ploeg even voorbij het halfuur opnieuw van een achterstand, toen Jorge Teixeira van dichtbij kon koppen. Met een zweefduik hield hij 'Mister STVV' van de openingstreffer.

Vermeer had voor de pauze ook boter op het hoofd, nadat hij de snelle Chuba Akpom foutief afstopte in de zestien. Scheidsrechter Erik Lambrechts, die na de wedstrijd tussen Standard en KV Mechelen ter discussie stond, zag de ingreep door de vingers.

Ander Club na rust

Ivan Leko kreeg zijn manschappen wakker tijdens de rust. De West-Vlamingen konden de Truienaars nu wel wegzetten. Blauw-zwart dwong enkele corners af. Matej Mitrovic kopte eerst op Kenny Steppe, en vervolgens tegen de lat.

De Haspengouwers kregen minder greep op de match, maar in minuut 68 stond Igor Vetokele plots oog in oog met Vermeer. Het sluitstuk van de competitieleider was niet te kloppen. Op de tegenaanval hing de bal wel tegen de touwen. De ingevallen Lior Refaelov bediende knap Emmanuel Dennis, die aflegde tot bij Vormer. De Gouden Schoen maakte al zijn tiende competitietreffer.

De 0-1 volstond voor een Brugse driepunter, want aan de overzijde keepte Vermeer een beresterke partij. Toen hij wel gevloerd leek, hielp de paal op een kopbal van Yohan Boli. Club begint met een voorsprong van 6 punten op Anderlecht aan PO1.