Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Green Point Stadium
Frankrijk komt niet tot scoren
Kristof Blomme

Frankrijk heeft het WK geopend met een scoreloos gelijkspel. Ribéry en co hadden het meeste balbezit, maar kansen creëren bleek moeilijk tegen een stug Uruguay.

Frankrijk begon verrassend met Malouda op de bank. In zijn plaats mocht Diaby centraal op het middenveld plaatsnemen naast Toulalan. Bij Uruguay begon het koningskoppel Suarez - Forlan aan de wedstrijd.

Frankrijk greep de tegenstander in de beginfase meteen bij de keel. Ribéry ging op wandel op de linkerkant en vond Govou voor doel. Die devieerde het leer voorlangs. Frankrijk bleef de tegenstander onder druk zetten, maar Uruguay verdedigde goed en loerde op de counter. De gevaarlijke Forlan mocht een eerste keer uithalen. Zijn poging strandde in de handen van Lloris. De rust werd bereikt zonder treffer.

Ook in de tweede periode schoot Frankrijk het best uit de startblokken. Toulalan probeerde verdienstelijk vanop zo'n 35 meter, maar Muslera had geen problemen met zijn schuiver. Op het uur een ingestudeerd nummertje bij een vrije trap, Gourcuff legde breed op Ribéry, maar die miste zijn schot compleet. Enkele minuten later kwam Lodeiro op het veld bij de Zuid-Amerikanen en de Ajacied zou nog van zich laten spreken.

Een kwartier voor het einde kreeg Uruguay de beste mogelijkheid. Na een inworp kwam de bal via Suarez bij Forlan, de prijsschutter mocht vrij aanleggen, maar zijn poging ging naast. Frankrijk kwam helemaal niet meer aan de kansen toe. De beste mogelijkheid was nog voor de ingevallen Malouda. Zijn schot zoefde voorlangs. Vijf minuten voor het einde ging Lodeiro goed door op de enkels van Sagna, meteen de tweede gele kaart voor de jonge middenvelder en het eerste rood op dit WK. We eindigden uiteindelijk zoals we begonnen waren, met een 0-0 gelijkspel. Alle ploegen in groep A tellen na één speeldag één punt.