Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Royal Bafokeng Stadium
Enorme flater van Green kost Engeland de zege
Bram Coenen

Engeland is het WK met een valse noot begonnen. Gerrard opende nog wel de score, maar een enorme flater van doelman Robert Green kostte de Engelsen de zege.

Bij Engeland was James Milner in extremis speelklaar geraakt. Verder waren er geen verrassingen te noteren in de basiself van Fabio Capello, die Robert Green in doel posteerde. Ook de Verenigde Staten begon aan de wedstrijd in hun vertrouwde opstelling met sterkhouder Oguchi Onyewu achterin. Vooraan moesten Clint Dempsey en Landon Donovan voor de dreiging zorgen.

Engeland start wervelend

Engeland begon meteen goed aan de wedstrijd en na amper 4 minuten was het al raak. Heskey legde knap af tot bij Steven Gerrard, die door het centrum ongestoord kon oprukken. De Liverpool-middenvelder aarzelde niet en stak de bal met buitenkant rechts knap voorbij doelman Tim Howard in doel.

USA was niet van slag en creeërde ook enkele kansen. Onyewu en Jozy Altidore konden enkele keren op doel koppen, maar hun vizier stond voorlopig niet scherp afgesteld. De beste kans was er even na het halfuur wanneer Dempsey vrij kon uithalen. Zijn schot ging echter een meter naast doel. En toch wist de Verenigde Staten nog voor rust de stand op 1-1 te brengen. Dempsey haalde uit vanop zo'n 30 meter. Zijn schot leek een oprapertje te worden voor doelman Green, maar die liet de bal onbegrijpelijk door zijn armen in doel glippen. Wat een flater!

Kansen voor beide ploegen

Net als in de eerste helft ging Engeland het best van start in de tweede helft, en had het opnieuw moeten scoren. Aaron Lennon stuurde Emile Heskey alleen op doel af. Maar de aanvaller van Aston Villa schoot recht op Howard. Wat een misser! Engeland probeerde druk te zetten, maar op de counter was USA dicht bij de 2-1. Altidore was veel te snel voor de Engelse defensie en kon uithalen. Green kon zijn schot echter nog net, met behulp van de paal, keren en zette zo zijn flater een klein beetje recht.

Engeland bleef proberen en creeërde nu ook verschillende kansen. Eerst haalde Rooney verrassend uit in de draai en wat later speelde diezelfde Rooney de ingevallen Shaun Wright-Phillips knap vrij. Howard stond echter pal. Capello probeerde de bakens nog te verzetten door Peter Crouch in te brengen voor de teleurstellende Heskey. USA controleerde echter al bij al makkelijk en het gelijkspel kwam niet meer in gevaar.

Engeland begint dus het WK met een valse noot, en Robert Green mag zich morgen aan een scheldtirade van de Engelse pers verwachten. Voor de Verenigde Staten begint het tornooi met een onverhoopt punt tegen de favoriet voor groepswinst.