Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Soccer City Stadium
Tumultueuze Brazilië-Ivoorkust eindigt in zege Seleçao
Manuel Gonzalez

In groep G heeft Brazilië na een omstreden wedstrijd met 3-1 gewonnen van Ivoorkust. De goddelijke kanaries zijn meteen zeker van de achtste finales.

Ivoorkust leek het beste te beginnen aan de wedstrijd want in het eerste kwartier konden ze enkele malen lichtjes dreigen terwijl de Brazilianen helemaal niets daar tegenover stelden. Maar tien minuten later wezen de bordjes wel in het voordeel van de goddelijke kanaries na een schitterende trap in het dak van het doel door Luis Fabiano (foto). Hij scoorde een bijna identieke goal als die van de Amerikaan Donovan tegen Slovenië. Dat was meteen ook de russtand na een erg matige eerste periode.

Vijf minuten na de pauze pakte Luis Fabiano tot tweemaal toe de bal mee met de handen om vervolgens hard in de rechterhoek voorbij Copa te schieten. De Franse scheidsrechter zag de hands niet en ging nadat hij het doelpunt toegekend had nog vragen aan Fabiano of hij de bal met de hand beroerde of niet. Brazilië tankte vertrouwen en ging daarna bij momenten over tot sambavoetbal. De goddelijke kanaries lieten de scheidsrechterlijke dwaling niet aan hun hart komen en na een mooie actie op links duwde Elano de bal mooi binnen.

De Ivorianen voelden zich gepakt en reageerden fel. Er vielen enkele felle overtredingen te constateren. Doelpuntenmaker Elano moest zelfs met een op het eerste zicht ernstige blessure naar de kant. Toch kreeg Ivoorkust opnieuw enkele kansjes en na een knappe voorzet van Touré kopte Drogba de bal voorbij César in doel: 3-1. Vier minuten voor het einde kookten de potjes nog eens over. Kaka gaf zijn tegenstrever een verdoken elleboogstoot in de borst en mocht met een tweede gele kaart inpakken. De Braziliaanse coach Dunga was absoluut niet te spreken over de agressiviteit van de tegenstrever en het optreden van de scheidsrechter.

In de toegevoegde tijd moest doelman César nog een voorzet van Demel wegslaan voor Drogba bijna de aansluitingstreffer kon binnen tikken. Conclusie is dat Brazilië na twee wedstrijden met zes punten staat al was de zege erg omstreden. De beslissende 2-0 van Luis Fabiano viel na een dubbele handsbal die door de Franse ref onbegrijpelijk niet werd geconstateerd. Voor Ivoorkust betekent de nederlaag niet het einde op dit WK, als het op de slotdag wint van Noord-Korea bestaat de kans nog steeds dat zij zullen doorstoten naar de achtste finales. Ze zullen dan wel moeten rekenen op verlies van Portugal tegen... Brazilië.