Datum: 22/06/2010 16:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Free State Stadium
Bafana Bafana klopt Frankrijk maar is toch uitgeschakeld
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Bafana Bafana klopt Frankrijk maar is toch uitgeschakeld
Foto: © SC

Zuid-Afrika heeft in zijn laatste groepswedstrijd knap gewonnen van Frankrijk met 2-1, maar is toch uitgeschakeld.

Zuid-Afrika is daarmee het eerste gastland in 80 jaar WK-geschiedenis dat niet door de eerste ronde geraakt. Anele van KRC Genk begon in de basis, maar viel in de tweede helft geblesseerd uit. Bij de Fransen zaten kapitein Evra, Abidal, Henry, Govou en Malouda op de bank na de recente strubbelingen. De kans om door te stoten zat er ondanks de onmogelijke situatie anders nog wel degelijk in. De Fransen begonnen het best aan de partij met een schot van Gignac, maar doelman Josephs pakte makkelijk. Les Blues dicteerde in de eerste twintig minuten, had het meeste balbezit, maar kreeg weinig doelrijpe kansen.

Bij de eerste echte tegenstoot van de Zuid-Afrikanen kopte Khumalo op hoekschop van Tshabalala de bal binnen na pijnlijk mistasten van doelman Lloris. De Fransen moesten de kelk tot op de bodem ledigen want amper vijf minuten later kreeg Gourcuff rood voor een elleboogstoot, een toch wel overdreven sanctie. De Fransen waren helemaal de kluts kwijt en in de 36ste minuut verdubbelde Mphela zowaar de score na geklungel in de Franse defensie.

De rustscore in Uruguay - Mexico was 1-0 zodat één doelpuntje na de pauze in elke partij voldoende zou zijn voor het mirakel dat Zuid-Afrika in extremis toch nog zou doorstoten naar de tweede ronde. De Bafana Bafana kwam gemotiveerd uit de kleedkamer en vooral Mphela dreigde in het begin van de tweede helft. De derde goal hing echt in de lucht en na een knappe actie van Tshabalala schoot Mphela keihard op de paal. Even later ging diezelfde Mphela weer goed door, maar Lloris redde.

Frankrijk brak nog maar sporadisch uit maar bij één van die tegenstoten wist Ribéry zijn ploegmaat Malouda te bedienen en die schoof de bal voor een leeg doel binnen: 1-2 en boeken toe voor Zuid-Afrika. De Fransen konden daarna niet echt aanspraak meer maken op de gelijkmaker. De Zuid-Afrikanen hinkten op twee gedachten: de partij winnen of voluit voor nog meer goals gaan. Helemaal op het einde had Tshabalala de 3-1 moeten scoren, maar alleen voor de goal vond hij nog Lloris op zijn weg.

Zuid-Afrika mag ondanks alles het WK toch met opgeheven hoofd afsluiten, de Franse bondscoach Domenech en zijn spelers mogen zich nu gaan bezinnen in het thuisland waar ze met het schaamrood op de wangen zullen arriveren.

Herbeleef Frankrijk - Zuid-Afrika