Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Green Point Stadium
Nederland wint ook laatste partij van Kameroen
Ruben Philippe

Nederland heeft het maximum bereikt in hun groep. De noorderburen versloegen ook het uitgetelde Kameroen met 1-2. Robben maakte zijn langverwachte rentree.

Deze partij stelde vooraf niet veel meer voor. Nederland was reeds geplaatst, Kameroen was reeds zeker van de uitschakeling. Bij het Nederlandse elftal voerde de bondscoach slechts een wissel door. Van der Wiel moest daar plaats ruimen voor Boulahrouz vanwege een mogelijke tweede gele kaart. Bij de Kameroeners wijzigde Le Guen de ploeg echter op meerdere plaatsen.  Zo moesten Bassong, Emana, Webo en Eyong hun plaatsen afstaan aan Nguemo, Makoun, Bong en Choupo-Moting.

Veel spektakel leverde de eerste helft zeker niet op. Wie dacht dat beide ploegen wrang en vrij zouden spelen kwam bedrogen uit. Kameroen speelde vanuit een stevige organisatie terwijl Nederland de vrije man vooraan maar niet vond. Op echte kansen was het dan ook een hele tijd wachten. De doorsteekpasses wilden maar niet aankomen waardoor Van Bronckhorst de lange bal hanteerde op Van Persie. De spits nam de bal goed aan maar besloot nadien op de doelman.

Op het halfuur kwam Nederland er toch combinerend door maar het schot van Sneijder strandde tegen een verdediger. Aan de overkant kreeg Kameroen enkele kansen als gevolg van verdedigende fouten.  Zo sloeg Stekelenburg naast een voorzet van Geremi waardoor Makoun net over de goal kopte.

De goal viel echter toch aan de overkant.  Van Persie betrok Van der Vaart in een één-tweetje door het centrum. De spits werkte koelbloedig af vanuit een glansrijke positie. De goal viel niet geheel onterecht aangezien Nederland de meeste aanvallende intenties toonde.

Na de voorsprong bleef het echter wankelen in de verdediging van onze noorderburen. Ditmaal ging Heitinga onder een voorzet door, gelukkig voor de verdediger was Eto’o te verrast. Even later kwam Stekelenburg snel uit waardoor Eto’o opnieuw niet op doel kon besluiten.

In de tweede helft nam Kameroen het balbezit over. De eerste goede kans was echter voor Nederland dat er via Van Persie opnieuw gevaarlijk uitkwam. Zijn schot was echter geen probleem voor de doelman. Kameroen speelde veel aanvallender dan de eerste helft. Na een uur spelen kreeg Makoun de kans op de gelijkmaker maar hij schoot vanuit randje buitenspel op Stekelenburg.

Twee minuten later kwam Kameroen dan toch op gelijke hoogte via een omgezette strafschop van Samuel Eto’o. Van der Vaart beging handspel na een vrije trap waardoor de scheidsrechter niet anders kon dan de bal op de stip te leggen. Nadien probeerde het Nederlandse elftal nog via enkele voorzetten maar grote dreiging ging daar niet van uit. Een kwartier voor tijd kwam echter de langverwachte rentree van Arjen Robben. De sterspeler kwam nog niet in actie na een blessure in een oefenpartij.

Robben was ook meteen de aangever van de tweede Nederlandse treffer. Hij trapte in eerste instantie hard op de paal maar invaller Huntelaar was goed gevolgd en kon de rebound makkelijk binnentikken.