Stadion: Soccer City Stadium
Uruguay na dramatische ontknoping naar de laatste vier
Manuel Gonzalez
| 0 reacties

Uruguay heeft zich na een ware thriller geplaatst voor de halve finales van het WK waarin het uitkomt tegen Nederland. Het versloeg Ghana na de strafschoppen.

We krijgen geen eerste Afrikaanse halve finalist voor de eerste keer in de geschiedenis van een wereldbeker. Uruguay dringt voor het eerst sinds 1970 opnieuw door tot de laatste vier. De Ghanezen kwamen in de eerste helft op voorsprong na een verrassende knal van Muntari. Doelman Muslera zette even een stapje naar rechts en de bal verdween in de andere hoek binnen.

In de tweede helft konden de Zuid-Amerikanen meteen orde op zaken stellen. Forlan schoot een vrijschop binnen. Uruguay bleef gevaarlijk en kreeg kansen maar doelman Kingson keepte een uitstekende partij. Uiteindelijk bleef het 1-1 na 90 minuten.

In de verlengingen namen beide teams weinig risico's, maar in de tweede periode ging Ghana toch nog eens voluit voor de zege. Dat leidde tot enkele kansen. In de slotminuut sloeg Ajax-spits Suarez een kopbal met beide handen van de doellijn. Hij kreeg rood en Gyan had de kans om Ghana in de allerlaatste seconde van de verlenging naar de halve finales te trappen. Hij schoot echter pardoes op de lat waarna de scheidsrechter meteen affloot.

De eerste strafschoppennemer voor Ghana was echter opnieuw Gyan en deze keer schoot hij de bal prachting de kruising. Maar Mensah en Adiyiah misten voor de Afrikanen terwijl Pereira niet goed bij schot was voor Uruguay. Invaller Abreu kreeg de kans om zijn land een ronde verder te trappen en dat deed hij met een Panenka, een stiftertje rechtdoor het midden. Een dramatische ontknoping van een nog meer dramatische wedstrijd.

Uruguay in de zevende hemel, Ghana en heel Afrika in de put. Oranje mag zich opmaken voor een halve finale met Uruguay, dinsdagavond om 20u30 in Kaapstad. Luis Suarez zal bovendien geschorst zijn.