Datum: 01/05/2018 16:00
Competitie: Super League - Play-off 1
Speeldag: Speeldag 3

Zij wél al: Anderlecht Vrouwen voor het eerst in twintig jaar kampioen van België

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt vanuit Tubeke

De titel is binnen voor de vrouwen van Anderlecht. En dat was exact twintig jaar geleden. De hegemonie van Standard is doorbroken na een zege tegen Genk.

• Anderlecht kon titel pakken bij winst
  • Snelle dubbele voorsprong
  • Duijsters zorgt nog even voor spanning
  • Eerste titel in 20 jaar een feit voor paars-wit

Het was al enkele weken duidelijk dat Anderlecht de titel zou gaan pakken, alleen was nog onduidelijk wanneer dat zou gaan gebeuren. Door de resultaten in de eerste wedstrijden van de play-offs bleek het al op speeldag 3 koekenbak te kunnen zijn.

Dan moest in Tubeke voor een goedvolgepakte tribune wel KRC Genk Ladies voor de bijl. Enkel dan zou de kloof op het nummer twee groot genoeg zijn om al van een mathematisch zekere titel te spreken. De supporters? Die hadden er alvast van meet af aan zin in. Sa en Najar kwamen de aftrap geven.

Van Kerkhoven & Deloose

Na nog geen tien minuten spelen werden ze ook op hun wenken bediend, want Van Kerkhoven zorgde met haar 27e doelpunt van het seizoen voor een snelle voorsprong. Paars-wit op rozen en wanneer iets voor het halfuur een verre bal van Deloose over de doelvrouw van Genk botst, leek de titel helemaal binnen.

Van Kerkhoven kreeg nog een dot van een kans voor een open doel, maar ook een 2-0 bij de rust was reden genoeg voor een prematuur feestje in het Nationaal Oefencentrum in Tubeke. De thuisploeg was dominant, maar het zat de bezoeksters ook niet mee - Mermans viseerde de lat een keertje.

Eerste titel sinds 1998

Na de pauze hetzelfde spelbeeld, al herstelden de Limburgers het evenwicht op het veld wel wat. Halfweg de tweede helft resulteerde dat ook in een doelpunt via Duijsters. Zo toch nog een twintigtal minuten nagelbijten voor paars-wit.

De gelijkmaker viel echter niet meer en het was aan de overkant De Caigny die voor de beslissing zorgde. Zo kon het feest helemaal losbarsten voor de meisjes van paars-wit. De eerste prijs sinds de Belgische Beker in 2013 en de eerste titel sinds 1998. Paars-wit staat opnieuw op de voetbalkaart, ook bij de vrouwen.