Speeldag: Speeldag 33
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
Germinal Beerschot wint spektakelderby
Kevin Vanbuggenhout

In de streekderby tussen Germinal Beerschot en KV Mechelen stond er niet veel meer op het spel, al was Germinal Beerschot mathematisch nog niet uitgeteld voor de vierde plaats. Germinal Beerschot nam afscheid van zijn overleden supporter Maarten De Smedt.

Een eerste kippenvelmoment in een sfeervol Olympisch Stadion kwam er toen in heel het stadion de handen op mekaar gingen voor het afscheid van Maarten De Smedt. Vorige week overleed Maarten De Smedt, één van de oprichters van de Armata Viola, op 27-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Vlak voor de aftrap van de wedstrijd galmde 'Bostero Soy', het favoriete supporterslied van Maarten, doorheen het stadion.

Vervolgens begonnen Germinal Beerschot en KV Mechelen met de sportieve strijd. Germinal Beerschot zag Pieter-Jan Monteyne en Kurt Van Dooren terugkeren uit schorsing. De Argentijnen Colman en Losada zaten halffit op de bank. KV Mechelen miste Mbemba, Geudens en Nong door schorsing. Coach Peter Maes mocht eveneens door een schorsing niet op de bank plaatsnemen. Imschoot viel uit tijdens de opwarming, zijn plaats werd ingenomen door Iddi.

Iddi was meteen auteur van het eerste schot. Na een vijftal minuutjes schoot hij naast. KV Mechelen leek het best te beginnen, maar Germinal Beerschot nam het initiatief al snel over. Crabeels kon de pass van Cruz niet onderscheppen. Dosunmu kapte Ivens uit en schoot in het zijnet. Germinal Beerschot kon zijn overwicht niet lang behouden. Er waren niet al te veel openingen en KV kwam er weer wat beter door. Vlak voor het halfuur kwam Germinal Beerschot uit het niets op voorsprong. Pieter-Jan Monteyne mocht voorzetten. Zijn verre voorzet werd door King bij Dosunmu gebracht. Dosunmu punterde de 1-0 in doel. KV Mechelen was totaal van slag en bracht op aanvallend vlak niets meer in de eerste helft. Germinal Beerschot nam de wedstrijd stevig in handen. De Mechelse linkerflank werd meerdere keren opgerold. Dosunmu zette voor vanop rechts en Cruz kon aan de tweede paal inkoppen. Olivier Renard moest ingrijpen. Door geklungel achterin bij KV werd het nog voor de pauze 2-0. Ivens bracht Renard in de problemen en de doelman van KV Mechelen trapte de bal zomaar in de voeten van Dosunmu. De maker van het eerste doelpunt speelde King aan en die schoof de 2-0 van dichtbij binnen. 2-0 was ook meteen de ruststand.

KV Mechelen moest uit een ander vaatje tappen om de wedstrijd nog te doen kantelen en deed dat ook. Mechelen kwam agressiever uit de kleedkamers en zocht het doel van Germinal Beerschot op. Germinal Beerschot had meer foutjes nodig om KV Mechelen af te stoppen. Het eerste echte Mechels gevaar in de tweede helft leverde ook meteen een doelpunt op. Vleminckx kopte een vrije trap van Dunkovic binnen: 2-1. Drie minuten later had Germinal Beerschot een grote kans op de 3-1 na een enorme versnelling van Dosunmu. Hij legde af voor Cruz die van dichtbij uit de draai over schoot. Twee minuten nadien werd het zowaar 2-2. Charaï stuurde Dunkovic alleen op doel af. De kleine Kroaat omspeelde Steppe en legde keurig binnen. In zes minuten tijd ging het van 2-0 naar 2-2. De wedstrijd was nu aangenaam om volgen en ging goed op en neer. Een voorzet van Iddi viel op de dwarslat. Germinal Beerschot vond wel een derde keer de weg naar het doel. Dosunmu was in balbezit en Van Hoevelen bleef maar wijken. Renard redde het schot van Dosunmu, Malki gleed de rebound binnen: 3-2. KV Mechelen gaf nog niet op. Van Hoevelen speelde Bjorn Vleminckx aan. De strijdlustige aanvaller schoot recht op Steppe. De wedstrijd kon alle kanten uit en een klein kwartier voor tijd kregen beide ploegen elk één kans binnen de tijdsspanne van één minuut. Malki dribbelde zich voorbij drie KVM-verdedigers, maar stuitte uiteindelijk op Renard. Aan de overzijde trapte Charaï ver voorlangs. Kort nadien wist Germinal Beerschot zijn voorsprong van twee doelpunten weer helemaal hersteld. De zeer bedrijvige Dosunmu kreeg veel vrijheid op de rechterkant. Hij bracht de bal laag voor doel en Malki tikte de 4-2 binnen. Met nog zeven minuten te gaan maakte Hernan Losada zijn comeback bij Germinal Beerschot. Hij kwam Justice Wamfor vervangen. De aanhang van Germinal Beerschot dacht dat de zege binnen was en startte alvast de Mexican Wave. De combinatie Boussaïdi-Vleminckx bleek echter nog een keer succesvol op hoekschop en dit niet voor het eerst dit seizoen. Vleminckx kopte de hoekschop van Boussaïdi binnen: 4-3. In blessuretijd kopte Vleminckx nog een voorzet van Boussaïdi op het dak van het doel. Het bleef 4-3 en zo trok Germinal Beerschot aan het langste eind in deze spektakelmatch.

Germinal Beerschot won het streekduel van KV Mechelen met 4-3. Na een wedstrijd met vooral een bijzonder leuke tweede helft en een pak kantelmomenten eerde Germinal Beerschot Maarten De Smedt met een overwinning. Na afloop van de wedstrijd gingen spelers van Germinal Beerschot en KV Mechelen samen beide supporterskernen begroeten. Bjorn Vleminckx, die gedurende de hele tweede helft verbaal getreiterd werd door de Germinal Beerschot-aanhang, kreeg eveneens na afloop van de match nog een welgemeend applaus van het thuispubliek. Germinal Beerschot nadert in de stand tot op twee punten van Cercle. KV Mechelen blijft elfde.