Alle wegen leiden naar Wembley: Flames hebben alles nog in eigen handen, maar er zijn nog vele mogelijkheden

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 0 reacties
Alle wegen leiden naar Wembley: Flames hebben alles nog in eigen handen, maar er zijn nog vele mogelijkheden
Foto: © photonews

De selectie voor de Belgian Red Flames voor het duel in en tegen Litouwen op 26 oktober is bekend. Dan weten we mogelijk alweer meer over de kansen van de Flames om het EK 2022 in Engeland te halen. De beslissing valt in november of april. Wat zijn de scenario's?

Eerst het goede nieuws: de Red Flames zijn al zeker van de top-2 in hun groep en spelen in het allerslechtste geval dus sowieso barrages in april 2021. Dan volgt in een (vermoedelijk dubbel, maar coronamaatregelen kunnen altijd voor een afwijking zorgen) duel tegen een andere tweede een kans om het EK te halen.

De negen groepswinnaars én de drie beste tweedes plaatsen zich echter al rechtstreeks voor het EK. En dus hebben de Flames nog heel wat mogelijkheden om het EK te gaan bereiken. Alle wegen leiden naar Wembley, zoveel is voorlopig duidelijk.

Groepswinst?

Ja, de Flames kunnen hun groep nog winnen en hebben daarvoor zelfs alles in eigen handen. Winst in Litouwen en thuis tegen Zwitserland en ze komen sowieso boven de Zwitsers uit in de stand - wat de andere resultaten ook zijn.

Als de Zwitsers in oktober niet zouden winnen in Roemenië, dan kan een puntendeling in eigen huis tegen de Zwitsers zelfs ook nog voldoende zijn op voorwaarde van een zege in Litouwen voor de Flames. Onmogelijk is dat allemaal niet.

Beste tweede?

Naast de groepswinnaars plaatsen ook de drie beste tweedes zich voor het EK. Als de Flames winnen in Litouwen, komen ze toch al zeker op 18 punten uit. Daarmee kan je al een heel eind komen in de strijd om de drie beste tweedes.

Flames
© photonews

Met ook nog eens een puntje tegen Zwitserland bijvoorbeeld kom je op 19 uit en dat zou meestal voldoende kunnen/moeten zijn voor een stekje op het EK. Maar: in andere groepen is het nog afwachten en uitkijken, omdat daar soms nog veel meer wedstrijden moeten gespeeld worden. Schotland en Portugal speelden in hun groep nog maar twee wedstrijden bijvoorbeeld.

Het kan dus ook zijn dat pas in februari 2021 definitief uitsluitsel kan worden gegeven over de beste tweedes en of de Flames daarbij zijn. Denemarken/Italië, Zweden/IJsland en Oostenrijk/Frankrijk verloren nog geen punten tegen andere landen en kunnen door de onderlinge duels ook op 19 of meer komen.

Barrages?

Of toch barrages in april 2021? Daar zijn de Flames sowieso al van verzekerd, want Roemenië (of Litouwen of Kroatië) kunnen de Flames niet meer inhalen. Maar in zo'n barrage kan het ook meevallen qua loting (pakweg Rusland, Tsjechië of Wales) of tegenvallen (Denemarken, Zweden, Oostenrijk, ...). Dus toch maar gewoon winnen van Litouwen en Zwitserland en tickets boeken voor Engeland 2022 op eigen kracht.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League - Play-off 1

Nieuwste reacties