Toch maar het kopje gebruiken? Flames kunnen het waarmaken tegen Zwitserland, maar moeten ook vinger aan de pols houden

Redactie
| 0 reacties
Toch maar het kopje gebruiken? Flames kunnen het waarmaken tegen Zwitserland, maar moeten ook vinger aan de pols houden
Foto: © photonews

De Red Flames zijn begonnen aan hun voorbereidingen op het laatste EK-kwalificatieduel in hun groep tegen Zwitserland. En daar staat toch nog heel wat op het spel.

Eerst het goede nieuws: de Red Flames zijn al zeker van de top-2 in hun groep en spelen in het allerslechtste geval dus sowieso barrages in april 2021. Dan volgt in een (vermoedelijk dubbel, maar coronamaatregelen kunnen altijd voor een afwijking zorgen) duel tegen een andere tweede een kans om het EK te halen.

De negen groepswinnaars én de drie beste tweedes plaatsen zich echter al rechtstreeks voor het EK. En dus hebben de Flames nog heel wat mogelijkheden om het EK te gaan bereiken. Alle wegen leiden naar Wembley, zoveel is voorlopig nog altijd duidelijk.

Groepswinst?

Ja, de Flames kunnen hun groep nog winnen en hebben daarvoor zelfs alles in eigen handen. Winst thuis tegen Zwitserland is daarvoor voldoende, een gelijkspel of een nederlaag is onvoldoende.

Zwitserland heeft voorlopig namelijk 19 op 21, de Belgen 18 op 21. Tot zover dus de simpele wiskunde om het makkelijk te maken en te houden. 

Flames
© photonews

Beste tweede?

Naast de groepswinnaars plaatsen zoals gezegd echter ook de drie beste tweedes zich voor het EK. Met 18 punten kom je al een heel eind in de strijd om bij die drie beste tweedes te eindigen, maar een gelijkspel tegen Zwitserland en een 19e punt zou wel eens héél belangrijk kunnen worden.

Op dit moment staan de Flames als 'beste tweede' in het klassement, maar er zijn groepen waar nog wat wedstrijden meoten worden gespeeld. We kijken eens naar de andere groepen en hoe het daar kan uitkomen - duels tegen het nummer 6 uit bepaalde groepen tellen niet mee. 

Groep A: Nederland is geplaatst, Rusland komt op maximaal 18 punten uit (doelsaldo slechter dan België)
Groep B: Denemarken is geplaatst, Italië kan nog op 21 punten uitkomen, het thuisduel tegen Denemarken zal beslissen over eventueel voorbij de Belgen komen
Groep C: Noorwegen is geplaatst, Wales, Noord-Ierland of Wit-Rusland kunnen niet meer voorbij België komen
Groep D: Spanje - Polen wordt een belangrijk duel. Als Spanje zijn ding doet, zullen Polen en Tsjechië vermoedelijk onder België eindigen in elk geval
Groep E: Finland, Schotland en Portugal komen nog in aanmerking, ook in 2021 worden nog matchen gespeeld - afwachten dus voorlopig
Groep F: Zweden is geplaatst, IJsland heeft nog duels in Slowakije en Hongarije voor de boeg, maar kan ook op 19 uitkomen
Groep G: Frankrijk speelt nog tegen Oostenrijk, beide landen hebben momenteel 16 punten en kunnen zeker nog op 19 (of 20 als ze onderling gelijkspelen) uitkomen
Groep I: Duitsland is geplaatst, zowel Ierland als Oekraïne zou sowieso onder België uitkomen

Slotsom: met een puntje tegen Zwitserland wordt de kans sowieso groter voor de Flames om rechtstreeks naar het EK te kunnen. Italië, IJsland en Oostenrijk lijken bij een nederlaag van de Flames de grootste kanshebbers om ons naar de barrages te sturen.

Barrages?

Of toch barrages in april 2021? Daar zijn de Flames sowieso al van verzekerd. Landen als Wales, Polen, Rusland, Schotland of Oekraïne zijn in principe geen groot probleem voor de Belgian Red Flames, die de voorbije jaren tegen meerdere onder hen al toonden de betere te zijn.

Maar: je laat het beter niet op zo'n duel aankomen. Als corona in het voorjaar toeslaat, kan er altijd nog naar één in plaats van twéé duels worden uitgeweken en dan staat er in 90 minuten plots heel veel druk op de ketel. En laat dat net nu een probleem zijn vaak. Dus toch maar best die eerste 'finale' tegen Zwitserland meteen pakken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League - Play-off 1

Nieuwste reacties