De hoogtepunten van het vrouwenvoetbaljaar 2020

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 0 reacties
De hoogtepunten van het vrouwenvoetbaljaar 2020

2020 was geen heerlijk jaar voor de sportliefhebber. Lege stadions, lockdowns, ... Neen, genieten was het niet. Maar het was wel een goed jaar voor het Belgisch vrouwenvoetbal.

Red Flames naar EK

Het beste nieuws was misschien wel dat de Belgian Red Flames zich wisten te plaatsen voor het EK 2022 in Engeland. 

Even leek het er slecht uit te zien na een nederlaag in Zwitserland, maar in eigen huis losten ze dat meer dan op: 4-0 en de tickets mochten geboekt worden.

Red Flames
© photonews

Voor de Flames is het nu zaak om in 2021 en 2022 een goede voorbereiding te maken richting dat EK, om daar ook de groepsfase eens te overleven.

Ondertussen zullen ook WK-kwalificaties worden opgestart. Met meer Europese teams dan ooit die zich kunnen kwalificeren is ook daar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland eigenlijk gewoon een must.

RSC Anderlecht

Jammer genoeg geen Europese overwintering of een Europese eerste ronde toucours, en ook geen dubbel want geen bekerfinale door het coronavirus.

Maar: Anderlecht maakte wel indruk in 2020. Het pakte zijn derde titel op rij en is ondertussen alweer op weg naar een vierde titel - wie houdt ze tegen? Standard werd al twee keer geklopt, de andere teams volgen al op twaalf punten of meer.

Anderlecht vrouwen
© Louis Evrard

Door de terugkeer van Tessa Wullaert (wat een statistieken!) is de spanning helemaal uit de competitie getrokken: de Flames zijn op enkele buitenlandse speelsters na (Biesmans, Philtjens en Vanhaevermaet) steeds meer een blauwdruk van Anderlecht geworden. 

Op langere termijn is dat uiteraard een probleem voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Maar daar hoeft paars-wit niet om te malen. In 2021 hopen we ook eens Europees iets voor te stellen - eigenlijk ook een must. 

Jong talent

Geen EK voor de Flames U17 of U19 in 2020, door het coronavirus gingen de voorrondes en dergelijke zelfs niet door.

En toch: door de Super League en het format ervan kan toch nog heel wat jong talent zich ontwikkelen en wekelijks spelen.

Tysiak Eurlings
© photonews

OH Leuven gaat er al enkele jaren prat op en heeft met onder meer Eurlings, Detruyer en Vanzeir enkele topjonkies in huis, maar er is meer.

Zo is ook de gemiddelde leeftijd van Genk en Gent bijvoorbeeld erg laag en ook daar doen de jongelingen het prima in de top-6. Ook dat moet ervoor zorgen dat we de komende jaren ook op meer doorstroming mogen rekenen/hopen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties