Analyse Nieuwe bondsvoorzitter kan ook een boost geven aan het vrouwenvoetbal, maar er is méér nodig

Nieuwe bondsvoorzitter kan ook een boost geven aan het vrouwenvoetbal, maar er is méér nodig
Foto: © photonews

Op woensdag werd in Tubeke de nieuwe bondsvoorzitter voorgesteld. Met Pascale Van Damme is dat voor het eerst een vrouw in België. En ze heeft grote plannen, zoveel is duidelijk.

"Dit is een enorme uitdaging, maar ik heb graag wat peper en zout en dan ga ik ervoor. Ik voel me de juiste persoon op de juiste plaats."

"Ik wil de weg vrijmaken voor jonge vrouwen om deze rol op te nemen. Ik heb dat in mijn carrière ook gedaan. Ik wil een voorbeeld zijn voor jonge vrouwen", aldus Van Damme op haar eerste persconferentie.

WK 2027

Een eerste paradepaardje voor de nieuwe voorzitter zou het WK 2027 kunnen worden. "Het vrouwenvoetbal ligt me na aan het hart. We willen in 2027 het WK naar België halen."

Van Damme pleit voor diversiteit in alle geledingen. Het hebben van een vrouwelijke bondsvoorzitter zou een incentive kunnen zijn om het gezamenlijk bid met Nederland en Duitsland binnen te halen.

© photonews

Maar los van het bid moeten ook de sprotieve resultaten ook wel gaan volgen om écht indruk te maken op de FIFA.

Het voorjaar van 2024 moet er eentje worden waar de Flames tonen dat ze er écht klaar voor zijn, liefst ook in het najaar al in de Nations League.

Sportief resultaat

Met oog op de EK-kwalificaties voor 2025 is het belangrijk dat Serneels jongelingen een kans geeft om hun debuut te maken bij de Flames. Het absolute doel blijft de Europese (sub)top en vooral eens een WK halen. 

En wat als dat WK 2027 in eigen land zou zijn? Een 'bid' samen met Duitsland en Nederland ligt op tafel en maakt zeker kans. Maar dan mag België niet het lelijke eendje van het bid worden. Eens een topland kloppen en tonen dat we echt groeien is stilaan nodig. Anders wordt het een moeilijke kwalificatie voor pakweg Zuid-Afrika of Brazilië.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws