Datum: 04/03/2009 20:45
Competitie: Beker van België
Speeldag: Halve Finales (H)
Stadion: Jan Breydel
Vleminckx redt de terugmatch
Nico Wieme
| 0 reacties
Vleminckx redt de terugmatch
Foto: © SC

Na een flauwe eerste en genietbare tweede helft leek Cercle met een geruststellende 2-0-voorsprong aan de terugmatch te beginnen, maar in de slotminuten bezorgde Björn Vleminckx zijn team nog de belangrijke aansluitingstreffer.

Cercle Brugge had het in de eerste helft bijzonder moeilijk met een goed georganiseerd KV Mechelen. De groen-zwarten konden geen enkele deftige kans afdwingen en vonden geen antwoord op het spel van de Maneblussers. KV tikte bij momenten de bal goed rond en deelde wel enkele lichte prikjes uit. Kopballen van Guiseppe Rossini en Björn Vleminckx misten echter precisie om Bram Verbist te verontrusten.
 
De enige Cerclepogingen die naam waard kwamen van Oleg Iachtchouk en Honour Gombami (foto rechts). Beide spelers vuurden een afstandsschot enkele meters naast het doel van Wouter Biebauw. De doelmannen van Cercle en Malinois werden dan ook nauwelijks op de proef gesteld.
 
Cercle kwam duidelijk met andere intenties uit de kleedkamer. De Bruggelingen zetten vroeg druk op de bezoekers. Dit zorgde er wel voor dat de Mechelaars scherp konden counteren. Zo vond Joachim Mununga aan de tweede paal het hoofd van Rossini, maar de Italo-Belg zag zijn kopbal naast belanden. Even later loodste invaller Iddi Koen Persoons door de buitenspelval. De voorzet van de KV-aanvoerder was echter niet zuiver genoeg om Nana Asara te bereiken. Hier zat duidelijk meer in.
 
De eerste kans voor Cercle was meteen raak. Iachtchouk dropte de bal aan de tweede paal waar Gombami mooi in één tijd binnenschoot. Groen-zwart drukte nu meer zijn stempel op de match en klom vijf minuten na de openingstreffer bijna op 2-0. Tony Sergeant zag zijn kopbal door zijn ploegmaat Gombami buiten gewerkt worden. Enkele tellen later moest diezelfde Zimbabwaan zijn eigen doelman bijstaan op een poging van Vleminckx.
 
Een kwartier voor tijd trapte Verbist ver uit. Iachtchouk won aan de rand van de zestien het kopduel van Romeo Van Dessel en tikte de bal door tot bij de volledig vrijstaande Stijn De Smet. De invaller stiftte de bal mooi over Biebauw. Op het moment dat Cercle uitzicht had op de finale, kopte Vleminckx (foto links) een vrijschop van Julien Gorius ongehinderd binnen.
 
In de absolute slotminuten kregen de bezoekers nog twee kansen op de gelijkmaker. Eerst knalde Persoons onbesuisd over en even later kon Aloys Nong onvoldoende bij een goede voorzet van Vleminckx. Dankzij de aansluitingstreffer kan het nog alle kanten op over zes weken in het Veoliastadion.
Herbeleef Cercle Brugge - KV Mechelen