lieLierse SK
andAnderlecht
1-0
1-1
89' Nenad Jestrovic (pen)
Datum: 18/02/2005 20:30
Speeldag: Speeldag 23
Stadion: Herman Vanderpoortenstadion (Het Lisp)
Lierse drijft Anderlecht wanhoop nabij
Anthony Van der Planken

Lierse heeft Anderlecht thuis de wanhoop nabij gedreven. De Pallieters stonden lange tijd 1-0 voor, maar moesten in de laatste minuten alsnog een zure tegentreffer toestaan. Net als vorig jaar speelden de Brusselaars 1-1 gelijk op het Lisp, maar toen ging het wel om de kampioenenwedstrijd, terwijl men zich nu zelfs serieus zorgen moet maken omtrent de tweede plek.

Toch speelde Anderlecht geen slechte wedstrijd, integendeel. In de beginfase kreeg de landskampioen enkele kansjes, maar de laatste bal vormde het grote probleem. Op het kwartier kwam ook Lierse eens loeren. Deschacht werkte een corner slecht weg, waarna Fasotte maar voor het binnenleggen had. De verdediger kende wel het nodige geluk, want eigenlijk was het het been van Traore die de bal tegen de netten legde.

Anderlecht probeerde meteen terug druk te zetten, maar
Jestrovic en Aruna liepen te vaak buitenspel. Op het halfuur scoorde Aruna, maar het doelpunt van de Ivoriaan werd terecht afgekeurd wegens een duwfout. Dé kans op de gelijkmaker kwam er tien minuten voor de rust: Aruna kwam alleen voor doel, legde af voor de gevolgde Jestrovic, die uiteindelijk de bal tegen de paal trapte. Twee minuten later gingen de poppen aan het dansen: Aruna trakteerde een Lierenaar op een slag, wat niet geapprecieerd werd door de andere geel-zwarten. Er ontstond een scheld- en duwtirade tussen Baseggio en Milenkovic, die beiden logischerwijs geel kregen. Uiteindelijk bleef de 1-0 tot bij de rust op het bord, al had Anderlecht genoeg kansen gekregen om minstens gelijk te maken.

De tweede helft startte zoals de eerste was geëindigd: met heel wat tumult. Na amper tien minuten mocht Aruna inrukken met rood. De Ivoriaan deelde opnieuw een tik uit, dit keer aan
Nikolovski, die uiteraard theatraal neerging. Op aangeven van de lijnrechter stuurde scheidsrechter Vervecken Aruna van het veld.

Toch liet Anderlecht zich niet naar de slachtbank leiden. Via
Wilhelmsson en Iachtchouk kwamen er nog enkele knappe kansen. Toch had de goal ook aan de andere kant kunnen vallen. Twintig minuten voor tijd zette Solari zijn hoofd tegen een corner, maar Wilhelmson redde de kopbal op de lijn. Enkele minuten later ontstond er weer wat tumult, want Jestrovic liet zich vallen in de zestien. De scheidsrechter dacht nog wat goed te maken en schonk de landskampioen een penalty. Jestrovic - “Ik word nog topscorer” - schoot echter torenhoog over. Een mooiere samenvatting van de match had de Serviër niet kunnen maken.

Tien minuten voor tijd had Lierse de wedstrijd in een beslissende plooi kunnen leggen.
Tohoua kwam helemaal alleen voor doelman Van Steenberghe, maar zelfs dan lukte het hem niet om te scoren. Het gaf Anderlecht weer wat vertrouwen, want de Brusselaars trokken opnieuw naar voor. Dat werd beloond, want drie minuten voor affluiten werd Deschacht neergehaald in de zestien. Opnieuw strafschop – terecht ditmaal -, opnieuw Jestrovic achter de bal. Vercauteren was de wanhoop nabij en smeekte de aanvaller om niet te trappen, maar luisteren deed Jestrovic niet. Een goede keuze, want dit keer legde hij de bal wel binnen.

Een zware dobber voor Lierse, dat in blessuretijd alsnog probeerde om de winnende treffer te maken. In de laatste seconden ging keeper
Van der Straeten nog eens knap plat op een schot van een Brussels been, waardoor Lierse een punt thuishield.

De miserie in Anderlecht blijft zo maar voortduren. De landskampioen speelde haar beste wedstrijd sinds weken, maar zelfs dat leverde geen driepunter op. 8 op 18 na de winterstop is onvoldoende voor de Brusselaars. Het Champions League – ticket komt nu in gevaar, want morgen kan Genk – dat weliswaar een wedstrijd meer speelde – over Anderlecht springen in het klassement.