Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Lotto Park
Anderlecht zet Standard onder druk
Nico Wieme

Anderlecht heeft thuis Moeskroen verslagen met het kleinste verschil. Boussoufa dirigeerde voor de rust, maar deemsterde nadien, samen met zijn ploeg, volledig weg. Paars-wit verstevigt zijn tweede plaats en zet leider Standard onder druk.

Anderlecht en Moeskroen streden vrijdagavond in het Constant Vanden Stockstadion om de tweede plaats in de Jupiler Pro League. Beide teams telden na zes speeldagen 13 punten. De winnaar zette leider Standard, dat zondag naar Cercle Brugge trekt, onder druk.

Lange studieronde
Beide ploegen namen een ietwat afwachtende houding aan in de eerste tien minuten. Na de studieronde ging Anderlecht nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt, al was het wachten tot de 18de minuut vooraleer de eerste echte kans te noteren viel. Mbark Boussoufa verstuurde een gemeten voorzet naar Guillaume Gillet, maar Jan Slovenciak, de vervanger van de geblesseerde Moeskroendoelman Marc Volders zat er goed tussen.

Boussoufa scoort
Iets over halfweg stak ook Moeskroen een eerste keer de neus aan het venster. Walter Baseggio met een goede vrijschop, maar de Anderlechtdefensie reageerde alert. Vijf minuten later was het raak, maar aan de overzijde. Jelle Van Damme stuurde Boussoufa het straatje in en de Marokkaanse Nederlander tikte mooi met links aan de verste paal binnen.

Geen strafschop
Twee minuten later ontzette Marcin Wasilewski de bal met de hand in hoekschop, maar scheidsrechter Frank De Bleeckere zag er geen graten in. De wedstrijd viel nadien wat stil, tot Bulykin vijf minuten voor de pauze naast kopte. Zo mocht Anderlecht de rust in met een krappe 1-0-voorsprong.

Wel penalty
Anderlecht begon goed aan de tweede helft. Gonzague Vandooren moest al na enkele minuten attent reageren vooraleer Vlcek gevaarlijk kon zijn. Zeven minuten ver werkte Jérémy Sapina Bulykin tegen de grond in de zestien en dit keer aarzelde De Bleeckere niet. Een tot dan toe onzichtbare Thomas Chatelle maakte van de gelegenheid dankbaar gebruik om paars-wit vanaf de stip op een geruststellende 2-0 te schieten.

Baseggio brengt hoop
Op het moment dat Moeskroen een aangeslagen indruk liet en de Brusselaars de zaken onder controle leken te hebben, sloeg ex-Anderlechtenaar Baseggio toe. Een vrijschop van de Italo-Belg week in de 71ste minuut af op de muur en via het hoofd van Oleksandr Jakovenko belandde die achter Daniel Zitka in doel.

Bibberen in slot
Wie dacht dat er door de aansluitingstreffer meer spankracht in de match zou komen, kwam bedrogen uit. Het was wachten tot tien minuten voor tijd vooraleer de ingevallen Hernan Losada vanuit de tweede lijn Slovenciak op de proef stelde. Twee tellen later kopte Wasilewski de 3-1 binnen, maar dat doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Anderlecht stevende op een al bij al simpele zege af, al zorgde een vrijschop van Bassilia Sakanoko in de 93ste minuut nog even voor lichte paniek.