Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Stadion der Freundschaft
Hekkensluiter Cottbus vernedert Hannover
Nico Wieme

Energie Cottbus heeft voor sensatie gezorgd. Het klopte subtopper Hannover 96 met maar liefst 5-1. De Oost-Duitsers krijgen zo weer hoop op het behoud.

In een vooruitgeschoven wedstrijd van de laatste speeldag voor Nieuwjaar gaven Energie Cottbus en Hannover 96 elkaar vanavond partij. Cottbus pakte vorige week met meer geluk dan kunde een punt bij Hamburg SV en hoopte om die lijn vanavond door te trekken. Daarvoor moest het dan wel winnen tegen het vrij verrassend op een vijfde plaats gerangschikte Hannover 96. Bij winst zette de thuisploeg zijn concurrenten morgen onder druk en mocht men misschien nog hopen om de lange winterstop toch niet als hekkensluiter in te gaan.

Cottbus heeft vanavond aan klantenbinding gedaan. Het vernederde seizoensrevelatie Hannover 96 en posteert zich voorlopig op een niet-degradatieplaats. Vanaf de eerste minuut bestookte de thuisploeg het bezoekende doel. Hannover hoorde het in Keulen donderen. Reeds na elf minuten scoorde de thuisploeg. Na een hoekschop van Ervin Skela kopte Bassila de 1-0 tegen de netten. Cottbus kon nu zijn geliefkoosde counterspel hanteren en bestookte keer op keer het bezoekende doel. De Hannoververdediging rammelde langs alle kanten. Nog voor de pauze stond de thuisploeg op een geruststellende 3-0 voorsprong na doelpunten van Dennis Sörensen en Dimitar Rangelow.

Ook in de tweede helft bleef het spelverloop hetzelfde. Cottbus controleerde rustig de partij. Na 65 minuten dreef Daniel Ziebig de score op tot 4-0. Hannover kon daar offensief niets tegenover stellen. Voor hun eerredder hadden ze zelfs de hulp van de thuisverdediging nodig. Mario Cvitanovic probeerde te ontzetten, maar raakte zijn eigen doelman Gerhard Tremmel. De afgeketste bal belandde op het hoofd van Kleine en die maakte er, zonder het zelf goed te beseffen, 4-1 van. Kleine had in de slotminuten wel nog pech toen zijn schot op de doelpaal uiteenspatte. Voordien had Rangelow er op de tegenaanval al 5-1 van gemaakt. Voor Hannover komt de lange winterstop niets te vroeg. De Noord-Duitsers kunnen zich voldoende gaan bezinnen over deze vernederende vertoning. Cottbus kan met volle moed de degradatiestrijd aangaan.