Stadion: Goodison Park
Man Utd vlot voorbij Everton
Tom Ceusters

Manchester United wil dit seizoen, na een teleurstellend 2004-2005, opnieuw meedoen voor de titel. Cruciaal daarvoor is een goede start: puntenverlies bij Everton was dus geen optie. Manager Ferguson liet aanwinsten van der Sar en Park onmiddellijk opdraven. Everton-manager Moyes pakte het behoudend aan, met James Beattie als eenzame spits.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van de onlangs in Liverpool vermoorde zwarte tiener Anthony Walker, floot Graham Poll de eerste wedstrijd van het Premier League-seizoen 2005-2006 in Goodison Park op gang.

De eerste kans was voor de bezoekers uit Manchester. Na een overtreding van Phil Neville mocht Ruud van Nistelrooy een vrije trap nemen: zijn poging scheerde de lat. Even later kwam de bal na een mooie combinatie bij Rooney. De ex-speler van Everton draaide makkelijk weg van zijn man, maar het daaropvolgende schot kon doelman Nigel Martin niet bedreigen. Everton moest het overwicht van The Red Devils ondergaan, en nog voor het eerste kwartier achter de rug was, kreeg United een derde kans: Van Nistelrooy mikte het leer van net buiten de zestien echter centimeters naast.

Na twintig minuten moest Beattie hinkend van het veld. Invaller Marcus Bent lag meteen aan de basis van de eerste twee kansen voor de thuisploeg. Zijn eerste actie eindigde met een kopbal van Cahill, schitterend afgeweerd door doelman Van der Sar. Onmiddellijk daarna devieerde Osman een voorzet van Bent net naast. Everton herstelde het evenwicht, kansen werden schaars. Toch even opschudding rond het halfuur: eerst moest doelman Martin in actie op een afgeweken vrije trap van Paul Scholes, aan de overkant schreeuwde alles wat blauw zag voor een penalty na vermeend handspel van Silvestre. Scheidsrechter Poll gaf echter (terecht) geen krimp.
Met de rust in zicht kregen de bezoekers het moeilijk. Everton kwam beter en beter in de wedstrijd, en het was opnieuw Bent die voor gevaar zorgde: van der Sar leek geklopt, maar de dwarsligger bracht redding op het afgeweken schot van de Everton-spits. Vlak voor rust toch nog drie keer Manchester: eerst ging van Nistelrooy te gemakkelijk neer in het strafschopgebied, onmiddellijk daarna trapte Scholes een voorzet van Gary Neville van dichtbij te wild over. In de 43e minuut was het dan toch raak: Rooney passte naar de aanstormende O'Shea, die onmiddellijk inspeelde op Van Nistelrooy; de Nederlander was er als de kippen bij om het leer binnen te glijden voor de neus van Nigel Martin. 1-0 na een aardige eerste helft.

Drama voor de thuisploeg bij het begin van de tweede helft: verdediger Yobo ging vlak na de aftrap domweg in de fout. De vroegere speler van Standard speelde de bal tussen keeper en ploegmaat in, zodat een opportunistische Rooney niet de minste moeite had om de voorsprong van Manchester United te verdubbelen. Bijna sloeg Everton onmiddellijk terug toen van der Sar een hoekschop niet goed kon wegwerken, maar de kopbal van Weir ging net over.

De Mancunians waren best tevreden met de voorsprong, Everton leek niet bij machte om tegen te scoren: verder dan wat halve kansjes kwamen de mannen van manager Moyes niet meer. Het waren de bezoekers die nog het dichtst bij een derde doelpunt kwamen, maar aanwinst Park faalde tot twee keer toe, oog in oog met keeper Martin. Vlak voor tijd toch nog één keer Everton: Phil Neville haalde hard uit, maar zijn schot ging net over.

Mooi resultaat voor Manchester United, dat meteen de eerste leider wordt in de Premier League. Met de inbreng van Bent leek Everton de bezoekers even in moeilijkheden te kunnen brengen, maar doelpunten vlak voor en vlak na de rust waren voor Manchester voldoende om een onmondig Everton eenvoudig af te houden.

Everton: N Martyn, T Hibbert, D Weir, J Yobo, A Pistone, P Neville, S Davies (76 K Kilbane) , M Arteta, T Cahill, L Osman (64 D Ferguson) , J Beattie (20 M Bent)

Man Utd: E Van der Sar, G Neville, R Ferdinand, M Silvestre, J O'Shea, D Fletcher (72 G Heinze) , R Keane, P Scholes (81 A Smith) , J Park (85 K Richardson) , W Rooney, R van Nistelrooy

Scheidsrechter: Graham Poll

Doelpunten: 43' van Nistelrooy (0-1), 46' Rooney (0-2)

Geel: Pistone, Neville, Arteta (Eve); Scholes (Man)