Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Goodison Park
Man City in extremis nog naast Everton
Kevin Vanbuggenhout

Everton was één van de overblijvende ploegen die nog niet verloren had dit seizoen. Het voornaamste gevaar komt er steeds van Johnson. Tegen Manchester City werd dan ook een overwinning beoogd. Man City heeft een erg slechte uitreputatie, maar puurde wel extra vertrouwen uit de 2-0 winst tegen West Ham.

De eerste helft werd vooral gekenmerkt door slordige passes. De defensies van beide ploegen deden hun job goed en smeerden de aanvallen van de tegenstander telkens weer in de kiem. Op het kwartier was daar dan toch weer Johnson die recht in de handen van Weaver kopte. Man City bracht er aanvallend bitter weinig van terecht. Verder dan een afstandsschot van Barton kwam het niet. Everton kwam wel nog aan een goede kans. Johnson legde goed terug naar Beattie, maar die raakte de bal niet goed. Op slag van rust ging Everton dan toch aan de leiding. Phil Neville stuurde van op de rechterflank een lage voorzet richting Johnson. Die zag zijn schot afwijken op Distin en in doel belanden.

In de tweede helft ging het spel veel beter op en neer met goede kansen voor beide ploegen. Aanvankelijk leek Everton de bovenhand te halen. Osman knalde recht op de vuisten van Weaver. De bal kwam al snel weer bij Osman die opnieuw uithaalde. Weaver ging goed plat. De reactie van Manchester City kwam er een minuut later al. Hamann probeerde het vanuit de tweede lijn, zijn schot ging net naast. Daarna was het een tiental minuten wachten op de volgende gelegenheid. Johnson legde breed op Arteta die zijn schot gered zag door Weaver. In de herneming had Johnson de bal maar binnen te tikken. Dunne gooide zich echter nog voor de bal en behoedde zijn ploeg zo voor een tweede tegentreffer. Manchester City stond nauwelijks twee minuten later bijna weer gelijk. Howard duwde de bal in de voeten van Samaras die naast schoot. Everton dreigde vooral nog op stilstaande fases. Lescott kopte een hoekschop van Arteta op doel, maar Weaver ranselde de bal nog uit zijn kooi. Niet veel later kopte Cahill een hoekschop naast. Everton liet na om de wedstrijd te beslissen en plooide vervolgens terug. City trachtte met een slotoffensief nog aan de gelijkmaker te komen. In de blessuretijd trapte Samaras op de paal en zoefde de rebound van Sinclair over. Everton haalde opgelucht adem en Man City leek zijn laatste kans verkeken te hebben. Maar in de 94ste minuut viel de bal voor de voeten van Richards en die trapte via de lat binnen: 1-1. Door de late gelijkmaker ging City alsnog met een punt naar huis. Everton bleef verweesd achter.

Beide ploegen toonden twee gezichten. De tweede helft was op alle vlakken stukken beter dan de eerste. Everton verzuimde de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen en de kreeg het deksel op de neus toen Richards de Cityfans in extase bracht. Wellicht had Everton toch iets meer verdiend.

EVERTON: Howard, P.Neville, Yobo, Lescott, Nuno Valente, Osman, Carsley, Cahill, Arteta(89' Davies), Johnson(90'+3' Weir), Beattie(81' Anichebe)

MANCHESTER CITY: Weaver, Richards, Dunne, Distin, Jordan, Sinclair, Barton, Hamann(77' Reyna), Ireland(57' Corradi), Miller(66' Beasley), Samaras

DOELPUNTEN: 44' Johnson 1-0, 90'+4' Richards 1-1

GEEL: Cahill, Nuno Valente; Barton, Sinclair