Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 1)
Stadion: Jan Breydel
Verdienstelijk Brugge toch maatje te klein
Rudi Zeelmaekers

Punten heeft Club Brugge niet gepakt op de openingsspeeldag van zijn Champions League campagne maar de voetbalfans moeten toch een heerlijke avond beleefd hebben. Een subliem keepende Stijn Stijnen hield lange tijd de nul op het bord en af en toe kon Brugge venijnig tegenprikken. Tegen het goed georganiseerde Juventus waren de jongens van Ceulemans een maatje te klein maar dit neemt niet weg dat er ook door de thuisploeg, bij momenten, voetbal aan een hoog tempo werd gespeeld. Twee treffers kort na mekaar in de tweede helft bepaalden het vonnis van Brugge. De jonge Yulu-Matondo kon wel nog de aansluitingstreffer maken maar dichter mochten de Bruggelingen niet komen.

Juventus maakte meteen zijn bedoelingen duidelijk door Club Brugge van in de beginfase onder druk te zetten. Ibrahimovic kon na amper negentig seconden aanleggen van net buiten de kleine rechthoek maar zijn schot ging voorlangs. Even later mikte Nedved een schot van ver over doel. Brugge stak even zijn neus aan het venster door een verdienstelijke Yulu-Matondo die een hoekschop wist af te dwingen. De man van de eerste periode in het Brugse kamp was ongetwijfeld Stijn Stijnen. De Brugse goalie was de hoofdoorzaak dat het nog steeds 0-0 stond bij de rust. Eerst redde hij een schot van Nedved na een voorzet van Ibrahimovic en nog in dezelfde minuut wist hij het schot van de vrijgespeelde Trezeguet uit doel te houden.

Door slecht uitverdedigen van Valgaeren kon Zambrotta de bal richting kruising sturen maar opnieuw was Stijnen de man die Brugge behoedde voor een achterstand. Even later leek Stijnen toch geklopt wanneer na een vrije trap van Ibrahimovic de bal bij Vieira kwam. Deze knalde vanuit een scherpe hoek voorbij Stijnen maar Spilar wist de bal voor de lijn te keren.

Yulu-Matondo lietzich dan weer even opmerken met een goede actie in het strafschopgebied maar zijn lage voorrzet werd in hoekschop gewerkt. Club Brugge kwam hierna als het ware beter in de wedstrijd en dit leverde zelfs een kans op voor De Cock, die een voorzet van Englebert over doel kopt.

Juventus reageerde meteen met een voorzet van Camoranesi maar Spilar was goed opgesteld en vermeed het gevaar door weg te koppen voor de aanstormende Trezeguet.

Doelman Abbiati stond niet al te secuur in doel bij een hoekschop van Club Brugge. Hij ging onder de bal door maar de thuisploeg kon er geen voordeel uit halen. De wedstrijd werd pittiger en door een lichte overtreding van Vieira op Spilar kwam de eerste gele kaart van de wedstrijd uit de achterzak van Cantaleje.

De Brugse spitsen hadden zich nog niet echt laten opmerken en ook in de eindfase van de eerste helft kon Portillo zijn schot niet voorbij een Turijns been krijgen. Stijnen hield Brugge van een tegengoal in de slotminuten van de eerste helft door opnieuw een schot van Trezeguet onder de lat weg te ranselen. Club Brugge zonder tegengoal naar de kleedkamers en dit was vooral de verdienste van Stijn Stijnen.

De tweede helft begon evenwichtig en het eerste doelgevaar kwam er na balverlies van De Cock. Deze wilde op een ongewone manier uitverdedigen en bond de strijd aan met Ibrahimovic,maar de Zweed toonde zich de meerdere en wist door te dringen tot aan de kleine backlijn. Zijn schot zoefde,gelukkig voor de thuisploeg, hoog over. Brugge legde bij momenten goed voetbal op de mat maar de aanvalspogingen leverden onvoldoende gevaar op.

Ibrahimovic zorgde snel weer voor bezoekende dreiging nadat hij in het straatje was gestuurd op de linkerflank door Nedved. De Juve-spits dribbelde en besloot in de handen van Stijnen. Juventus leek in de tweede helft meer moeite te hebben met Club Brugge maar toch kwam van de bezoekers het meeste gevaar.

Spilar moest zelfs even aan de noodrem gaan hangen toen hij de doorgebroken Ibrahimovic tegen de vlakte werkte na een trekje aan de schouder. De daaropvolgende vrije trap was meteen fataal voor de jongens van Jan Ceulemans. Pavel Nedved mikte de bal immers hard naast de muur en in de verste hoek voorbij goalie Stijnen. Club Brugge had welgeteld 66 minuten stand gehouden tegen Juventus. In de 72ste minuut mocht Juventus vanop dezelfde plek als bij het eerste doelpunt een vrijschop trappen. Deze keer was het Ibrahimovic die aan het kanon stond maar zijn pegel wijkte af en raakte niet tussen de palen. Niet veel later leek de wedstrijd gespeeld wanneer Camoranesi de bal over Maertens tikte. Trezeguet deed hetzelfde bij Stijnen en meteen was de kloof 2 eenheden groot.

Juventus probeerde op zoek te gaan naar nog een treffer. Zambrotta zette zich door in het strafschopgebied en bediende Ibrahimovic, die zijn volley compleet miste. Ibrahimovic wist kort daarna zowel Maertens als Stijnen te verschalken maar hij wachtte te lang om het derde Turijnse doelpunt van de avond op het scorebord te zetten. Vanuit een scherpe hoek knalde hij op doel maar Stijnen redde met de vuisten.

Brugge mocht nog even komen dreigen toen Balaban net buiten het strafschopgebied onderuit werd gelopen. De Kroaat nam zelf de vrijschop en dat zal Emerson geweten hebben want Balabans' schot strandde op de bezoekende middenvelder. Na de vrijschop had Emerson verzorging nodig. Brugge bleef op zoek gaan naar een doelpunt en met een beetje geluk slaagden ze daar ook nog in. Een hoekschop van Leko werd weggewerkt in de voeten van Blondel. Deze miste zijn schot maar het werd wel de ideale voorzet voor Yulu-Matonde die de bal met het hoofd in doel liet afwijken.

Brugge zetten nu alles op alles om de gelijkmaker binnen te tikken. Een kopbal van Blondel werd van de lijn gehaald door Kovac terwijl de Brugse aanvaller al was teruggefloten voor buitenspel. Het omschakelen van verdedigen naar aanvallen verliep voor sommige Turijnse spelers blijkaar ook te snel wanneer Englebert een aanval probeerde op te zetten van in de middencirkel. Vieira had een fout nodig om de Brugse aanvalspoging te verijdelen en dit kostte hem de tweede gele kaart van de avond. Juventus moest de slotfase van de wedstrijd dus met z'n tienen aanvatten maar ook hier kon Brugge geen voordeel uit halen.

Club Brugge speelde een verdienstelijke wedstrijd maar moest toch zijn meerdere erkennen in Juventus Turijn. Vooral de prestatie van Stijn Stijnen moet indruk gemaakt hebben want hij hield de Belgische landskampioen lange tijd in de strijd voor één punt.