Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: Estádio da Luz
Barcelona geraakt niet verder dan 0-0
Thomas Dubois

Benfica speelde dinsdagavond in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League 0-0 gelijk tegen het grote Barcelona. Benfica had het vooral in de eerste helft heel moeilijk maar hield stand. Na de rust was het spelbeeld meer in evenwicht en kon Benfica af en toe gepast dreigen. Barcelona moet het volgende week in Camp Nou zien af te maken.

Al vlug bleek dat Benfica meerdere maatjes te klein was voor dit Barcelona, dat er technisch en fysiek bovenuit stak. Benfica werd dan ook niet geholpen door de eigen doelman die meerdere keren flaterde. Tot drie keer toe ontzette hij een bal slecht waardoor Barcelona telkens opnieuw gevaarlijk kan zijn. Barcelona had het meeste van het balbezit maar kreeg weinig echt uitgespeelde kansen. Eéntje was voor Deco. Even na het halfuur kon de Nederlander Van Bommel op wandel gaan en afdrukken maar doelman Moretto redde nu wel.

Kort voor rusten kreeg Barcelona nog twee reuzegrote kansen. Eerst speelde Ronaldinho in op Eto’o, die met een gelukje de bal vrij kreeg en enkel maar de doelman te kloppen had. Moretto was al uit evenwicht maar kon de bal toch nog stoppen. In de slotfase kreeg Van Bommel na nog maar eens mistasten van Moretto een uitstekende kans, opnieuw faalde hij. Benfica kwam amper in het spel voor en moest zich beperken tot er af en toe een keer uit te komen. Met 0-0 mocht Benfica zich dan ook tevreden stellen. Verder dan enkele schamele afstandsschoten kwamen de Portugezen niet.

Na de koffie was het Benfica dat voor het eerste gevaar zorgde. Een eerste schot van op afstand ging nog naast. Maar bij een tweede afkomstig van de voet van Fernandes moest toch ingegrepen worden door Valdés. Daarna was het de beurt aan Barça om twee keer te dreigen. Eerst schoot Larsson op de paal en de daaropvolgende corner werd op de paal gekopt door Motta. De wedstrijd kantelde en ging nu goed op en neer want even later was het Benfica dat een uitstekende kans kreeg op de 1-0 via Geovanni maar zijn bal werd afgeblokt.

Barcelona kwam 20 minuten voor tijd heel goed weg wanneer Motta de bal tegen de hand kreeg in de eigen zestien. Benfica moest normaal een penalty krijgen, maar Bennett floot niet, tot grote frustratie van trainer Koeman en co. Simao kreeg tien minuten voor tijd nog een uitstekende kans maar Valdés stond pal. De kans voor Simao was meteen de laatste grote van de wedstrijd. Er vielen geen doelpunten dus eindigde het duel op 0-0. Te weinig voor Barcelona en ook voor Benfica, dat nu moet scoren in Spanje wil het zich kwalificeren. [AN]