zenZenit St Petersburg
levBayer Leverkusen
0-1
Datum: 10/04/2008 18:30
Competitie: Europa League
Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Petrovskiy Stadion
Zenit zoals verwacht richting halve finales
T. Coremans
| 0 reacties
Zenit zoals verwacht richting halve finales
Foto: © SC

Leverkusen heeft in de kwartfinales niet voor een stunt kunnen zorgen. Het ging vorige week zwaar onderuit op eigen veld met 1-4. Vanavond kwam het niet verder dan een krappe 0-1 overwinning. Sint-Petersburg gaat door naar de halve finales van de UEFA Cup

Bayer Leverkusen stond in de vooravond, door het tijdsverschil, voor de moeilijke uitopdracht in Sint-Petersburg. Op papier leken de Duitsers niet te moeten onderdoen voor de Russen. Door de 1-4 thuispandoering van Leverkusen liggen de kaarten net wat anders. De Nederlandse topcoach, Dick Advocaat, trok vanavond met zijn Zenit Sint-Petersburg wellicht aan het langste eind. Al ben je met de Duitsers nooit echt klaar.

In een uitverkocht Petrovsky Stadion kon de thuisploeg vandaag geschiedenis schrijven. Nooit eerder slaagden zij erin verder te geraken dan de kwartfinales van de UEFA Cup. De wedstrijd kwam traag op gang. De Russen trachtten het spel te bevriezen om hun voorsprong uit de heenwedstrijd veilig te stellen. Landgenoot Bulykin, in Duitse loondienst, dacht daar anders over. Vooreerst zag hij zijn schot gepareerd door doelman Malafeev. Na een voorzet van Castro kon hij knap inkoppen, 0-1. De weg was nog ver voor Bayer maar de eerste steen was geplaveid. Na de Duitse treffer viel de wedstrijd helemaal stil tot aan de pauze.

Aan inzet geen gebrek, bij aanvang van de tweede helft. Doelman Adler kwam het meest in het stuk voor. Zenit was uitermate gevaarlijk op stilstaande fases. De Russen leken niet op hun lauweren te gaan rusten. Zij namen het meeste initiatief en kwamen het dichtst bij een doelpunt. Arshavin stak enkele malen de kop aan het venster maar moest zijn meerdere erkennen in René Adler. De bezoekers moesten risico’s beginnen nemen. Bij deze tussenstand kwamen ze geen stap verder.

Bayer Leverkusen zocht tevergeefs naar een opening in de Russische afweergordel. Zij kwamen zelfs goed weg wanneer Denisov op de paal knalde. Tien minuten voor tijd kreeg de thuisploeg een strafschop na een overtreding van Haggui. Tymoschuk nam zijn verantwoordelijkheid op maar Adler toonde zich opnieuw in oppervorm. Het bleef 0-1 waardoor de Russen verder bekeren.

Voor de wedstrijd was aan Duitse kant natuurlijk kennis genomen van het feit dat zij thuis beter hadden moeten doen. Dat leek gauw uit het wedstrijdbeeld. Leverkusen kon nooit echt zijn stempel drukken. Zenit Sint-Petersburg plaatst zich verdiend voor de halve finales van de UEFA Cup. Daar ontmoet het de winnaar van het duel Bayern – Getafe.