Speeldag: Vierde voorronde (Terug)
Stadion: Jan Breydel
Club na strafschoppen voorbij Poznan
Steurbaut Kersten

Club Brugge heeft zich na een bloedstollende thriller tegen Lech Poznan geplaatst voor de poulefase van de Europa League. Blauw-zwart kon zich pas na strafschoppen verzekeren van de kwalificatie.

“De kwalificatie. Niets meer, niets minder.” De taal van trainer Adrie Koster was duidelijk. Club Brugge moest zich vanavond in eigen huis voorbij de stoere Polen van Lech Poznan naar de poulefase van de Europa League knokken.

Blauw-zwart begon sterk aan de wedstrijd en was via Wesley Sonck al snel dicht bij een doelpunt. De Ninovieter kapte zich in de zestien meter mooi vrij, maar besloot op de buitenkant van de paal. Een poging van Jonathan Blondel waaide over het doel van Gregorz Kaprzik.

Oog van de naald

Club Brugge zwoegde en zweette, maar zonder al te veel kansen ging de eerste storm liggen. Net voorbij het halfuur kroop blauw-zwart zelfs door het oog van de naald. Een vrije trap van Semir Stilic belandde achter de rug van Stijn Stijnen tegen de netten, maar het doelpunt werd afgekeurd voor een lichte duwfout van Regnifo op de nationale doelman. Een gelukje, want bij een 0-1 achterstand stonden de Bruggelingen voor een schier onmogelijke opdracht om de stugge Polen nog drie keer in de luren te leggen.

Met een tweede aanvalsgolf net voor rust probeerde Club Brugge de late tegentreffer van vorige week nog voor de koffie ongedaan te maken. Antolin Alcaraz kreeg een opgelegde kans en had eigenlijk moeten scoren. De Paraguayaan had echter te veel tijd nodig om het leer onder controle te krijgen en besloot via een Pools been in het zijnet. Een vluchtschot van Blondel waaide deze keer naast.

Met nog 45 minuten op de klok moest Club komen om een Europese kater te voorkomen. Het blauw-zwarte publiek werd echter al snel opgeschrikt door een huizenhoge kans voor de bezoekers. Robert Lewandowski glipte door de buitenspelval en verscheen alleen voor Stijnen. De nationale doelman liet zich deze keer niet verrassen en dook uitstekend in de voeten van het Poolse aanvallende talent.

Snelle Sonck

Tien minuten voor tijd stak Sonck eindelijk het vuur aan de lont. De Rode Duivel was er als de kippen bij om de rebound op een gelost schot van Vadis van dichtbij tegen de netten te duwen. Twee minuten eerder had Jeroen Simaeys het leer al nipt naast gekopt.

Club Brugge slaagde er niet meer in om te scoren. In de verlengingen werd een doelpunt van Akpala terecht afgekeurd voor een duwfout op Kasprzik, Sonck knalde een dot van een kans hoog in de tribunes. In het zicht van de strafschopppenserie kwam Club nog een keer goed weg. Met een schitterende reflex tikte Stijnen een schot van Bartosz Bosacki tegen de dwarsligger.

Blauw-zwart toonde zich voor de eigen spionkop de koelbloedigste in het nemen van de elfmeters. Sonck, Vadis, Simaeys en Klukowski scoorden. Bij Poznan trapte Djordjevic hoog over en werd de penalty van Regnifo door Stijnen gestopt. (AN)