Speeldag: Speeldag 11
De 'Slag om het Noorden' onbeslist
viki meeuwis
| 0 reacties

Gisterenavond werd de 'Slag om het Noorden' gestreden. Zweden ontving Denemarken in het kader van de EK-kwalificaties. Beide ploegen kregen verschillende kansen maar de strijd eindigde uiteindelijk onbeslist, dankzij beide keepers, Andreas Isaksson bij Zweden en Thomas Sørensen bij Denemarken.

Het Zweedse aanvallersduo Zlatan Ibrahimovic en Johan Elmander bleken een gouden combinatie te vormen. Bij Denemarken waren het Jon Dahl Tomasson, Daniel Agger en Martin Laursen die voor het gevaar zorgden. Lars Lagerbäck had gekozen voor routine en defensie in zijn basis zodat Niclas Alexandersson op het rechtermiddenveld begon en Anders Svensson centraal op het middenveld. Het bleek inderdaad een goede keuze want het was vooral op de flank dat de Denen het gevaarlijkst waren. Zo kregen Jesper Grønkjær en Dennis Rommedahl beiden een kans op doel in de eerste helft.

Zweden begon het best aan de wedstrijd met meteen enkele kansen. Anders Svensson met een goede pass naar Elmander die net over de goal schoot. Mellberg wist een zwakke poging van Tomasson makkelijk af te stoppen. Thomas Kahlenberg verijdelde een vrije trap van Petter Hansson na een fout op Elmander. Het was Martin Laursen die een doelpoging van Christian 'Chippen' Wilhelmsson wist af te stoppen. De grootste kans voor Zweden kwam op het half uur. Zlatan zette Laursen in de wind en kon een steekpass naar Elmander geven, die de bal richting doel schoot. Sørensen kon de bal met een fantastische reddingspoging uit de netten ranselen.

Na de rust begon Denemarken merkbaar beter te spelen. Anders Svensson kreeg nog een kans op doel maar dat vormde geen probleem voor Sørensen. Agger wist de bal na een corner richting doel te spelen maar Isaksson kon in extremis redden. Kort daarop moest Isaksson weer aan de bak na een poging van Niclas Jensen. Denemarken bleef druk zetten, Tomasson met een hard schot net over de dwarslat en Leon Andreasen met een doelpoging die makkelijk door de Zweedse keeper werd weggewerkt. Zowel Kennedy Bakircioglü als Anders Svensson kregen nog goede kansen, weliswaar vanop serieuze afstand.

De meest omstreden fase in deze wedstrijd kwam er in de 74e minuut. Onze landgenoot Frank De Bleeckere had tot dan toe een perfecte wedstrijd gefloten. Hands van Daniel Agger in een poging om de bal af te stoppen in het strafschopgebied werd door De Bleeckere niet bestraft, hij liet gewoon doorspelen, tot groot ongenoegen van het Zweedse team en het talrijk opgekomen publiek in het Råsunda stadion. Zlatan kreeg tegen het einde van de wedstrijd nog twee goede kansen maar de bal ging niet tussen de palen.

Zweden leidt nu in groep F met negentien punten, op de voet gevolgd door Noord-Ierland dat er zestien heeft. Spanje deed met een 1-1 gelijkspel tegen IJsland een slechte zaak en staat op de derde plaats met eveneens zestien punten. Denemarken staat voorlopig op de vierde plaats met elf punten en mag stilaan deelname aan het EK vergeten. [AN]