Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 13
Nederland onderuit tegen Roemenië
Dirk Pieters

Iedereen die dacht dat Nederland en Roemenië het op een akkoordje zouden gooien om gelijk te spelen, kwam bedrogen uit. Beide elftallen zouden met een punt tevreden zijn, maar het waren toch de Roemenen die door een betere tweede helft met de punten gingen lopen (1-0).

Toch waren het de bezoekers die in de eerste helft het initiatief namen. Grote kansen bleven echter uit. Vooral aanvallend kon Oranje niet echt veel klaar maken. Seedorf was één keer gevaarlijk met een afstandschot en ook Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben kregen een goede kans, maar ook zij konden niet scoren. Wilfred Bouma kwam nog het dichtst bij een doelpunt, hij kopte op de lat.

In de tweede helft verloor Nederland al snel de controle en dat zorgde twintig minuten voor het einde voor het thuisdoelpunt. Centrale verdediger Dorin Goian kopte de bal (al dan niet in buitenspelpositie) binnen, nadat Maarten Stekelenburg in eerste instantie nog goed had gered. Nederland zette op het einde nog alles op alles met Danny Koevermans en Ryan Babel, maar het bleef 1-0.

Nederland liep zo de eerste nederlaag in de EK-kwalificatiereeks op. Roemenië gaat alleen aan kop in groep G met drie punten voorsprong op Nederland. [AN]