belBelgië
porPortugal
Datum: 02/06/2007 20:00
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Moedig België op zijn waarde geklopt
Steven Bologne
| 0 reacties
Moedig België op zijn waarde geklopt
Foto: © SC

België stond tegen Portugal met het mes op de keel, bij verlies mochten onze landgenoten een groot kruis maken over het EK. Bondscoach René Vandereycken dropte debutant Jan Vertonghen meteen in de basis, François Sterchele en Steven Defour speelden op de flanken in functie van de enige spits Emile Mpenza.
 
De Portugezen namen de beste start en kwamen enkele keren gevaarlijk opzetten. Quaresma legde de bal terug op Deco die Stijnen op zijn weg trof. Postiga zag zijn kopbal drie minuten later door Stijnen in hoekschop gekeerd. Deco mocht dan weer aanleggen maar zijn schot zwaaide de verkeerde richting uit. Op het kwartier konden de Rode Duivels het evenwicht herstellen, een prima spelende Vertonghen bereikte Mpenza maar de hoek was te scherp en het schot ging over. Sterchele won het lijf aan lijf gevecht van Miguel maar besloot met zijn rechter een wenkende kans naast. Mpenza zag zijn schot gekeerd en Defour trof Ricardo op zijn weg. Aan kansen geen gebrek in deze boeiende partij. Stijnen moest opnieuw zijn kunnen tonen op een schotje van Postiga. Quaresma kreeg op het halfuur dé kans om de score te openen, moederziel alleen in de zestien besloot hij onbegrijpelijk over. Een naar zijn rug grijpende Stijnen hield de Belgen voor rust knap overeind op pogingen van Nani en Quaresma. Ook de Belgen lieten zich niet onbetuigd en op een doorgekopte inworp van Hoefkens pakte Mpenza uit met een omhaal, maar Ricardo stond op de goede plek. Wanneer iedereen zich leek te verzoenen met een gelijkspel sloegen de bezoekers genadeloos toe. Nani deelde onvrijwillig een tik uit aan Hoefkens en kreeg zo veel ruimte in de box, via de paal trapte hij Portugal op een verdiende voorsprong: 0-1. Hoefkens kreeg een tik op de neus en kon niet meer verder, De Man kwam in zijn plaats.
 
De Belgen in achtervolging en na de pauze voegden ze daad bij hun woord. Fellaini kopte door tot bij Sterchele, maar die liftte de gelijkmaker over doel. Fellaini kopte de volgende kans na een mooie opbouw voorlangs. De gelijkmaker hing in de lucht en viel er ook uit. Een Standard-actie tussen Defour en Fellaini, die laatste kopte de verdiende gelijkmaker voorbij Ricardo in doel; 1-1. Tiago schudde een knap afstandsschot uit zijn sloffen, Stijnen zat er alweer goed bij. De Duivels kregen een aantal kansen via vooral Sterchele maar echt gevaar kwam er niet uit voort. Net voorbij het uur werd België koud gepakt, een afstandsschot van Postiga verdween onder de lat voorbij Stijnen in doel; 1-2. Een schot van op die afstand mag eigenlijk geen probleem vormen voor een doelman. Even later zet hij zijn misser wel recht op pogingen van Deco en Quaresma. Met nog een kwartier te gaan bleven onze landgenoten mooi meevoetballen maar voorin kregen ze te weinig bij elkaar gespeeld, niet verwonderlijk aangezien Vandereycken vlak voor het tegendoelpunt Sterchele naar de kant haalde en verder teerde op zijn enige spits Mpenza. Vertonghen probeerde het dan maar van op afstand maar de debutant zag zijn schot ver over waaien. De uitblinker bij de Duivels werd in blessuretijd nog hard aangepakt door Almeida, de Zweedse spelleider haalde terecht de rode kaart boven. Profiteren van die man meer situatie kon België niet meer, de strijd tegen Goliath was dan al lang gestreden.
 
België verliest zo zijn laatste kansen op een deelname aan het EK. Gezien het wedstrijdverloop valt er bitter weinig af te dingen op de zege van Portugal. De inzet was er alleszins en mochten de Duivels dezelfde mentaliteit aan de dag gelegd hebben in de voorgaande partijen had een gunstigere positie ongetwijfeld tot de mogelijkheden behoord.

Europa

 Speeldag 8