nedNederland
belBelgië
34'
1-0
54'
2-0
90+1'
3-0
90+5'
4-0
Datum: 05/12/2023 20:45
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Willem II Stadion
Toeschouwer in absolute thriller om finale Nations League: Red Flames maatje te klein voor Nederland, dat van hemel naar hel en terug ging
Toeschouwer in absolute thriller om finale Nations League: Red Flames maatje te klein voor Nederland, dat van hemel naar hel en terug ging
Foto: © photonews

De Belgian Red Flames konden mathematisch nog groepswinnaar worden in de Nations League. Dan moesten ze winnen in Nederland én rekenen op Schotland om punten af te snoepen van Engeland. Zo'n vaart zou het echter niet lopen.

In de strijd om groepswinst kon het nog gaan tussen drie ploegen. Als Engeland won, dan moest ook Nederland winnen. En als Engeland niet won, dan konden de Red Flames als derde hond nog met alle prijzen gaan lopen.

Winst in Tilburg was sowieso goed om barrages te vermijden en in de A-League van de Nations League te blijven. Tessa Wullaert kon in minuut 38 een keertje tot bij Detruyer steken op een counter en diep in de tweede helft kwamen er nog wat kansjes voor onder meer de ingevallen Jassina Blom, maar verder was het toch al Nederland wat de klok sloeg.

Nederland twee maten te sterk

Van meet af aan monopoliseerden ze de bal, pas na een dik halfuur kon Beerensteyn uit dat overwicht ook de 1-0 scoren. Meteen ook de ruststand, en doordat het al 0-4 stond voor Engeland in de andere wedstrijd wisten de Oranje Leeuwinnen dat ze nog meer moesten scoren.

© photonews
© photonews

Na een schot van Brugts op de paal kon Beerensteyn in de herneming er snel 2-0 van maken, maar om hun doelsaldo beter te maken dan de Engelsen (0-5 in Schotland) moest er nog een derde doelpunt vallen. En daarvoor bracht hij ook nog onder meer Miedema en Snoeijs tussen de lijnen, om toch maar die goal te zoeken.

Waanzinnig slot

De beste kansen waren voor Lieke Martens en Jill Roord, maar zij konden hun schoten niet cadreren of vonden een prima Nicky Evrard op hun weg. Het leek er op die manier naar uit te zien dat de Nederlanders de finale van de Nations League aan zich zouden moeten laten voorbijgaan.

Tot Damaris in de blessuretijd een bal die op de lat spatte tegen de touwen wist te koppen. Bronze zorgde in Schotland voor de 0-6 in minuut 93, maar het slotakkoord was opnieuw voor Damaris in minuut 95. De Flames werden zo een toeschouwer in een zinderende finale. De Oranje Leeuwinnen mogen nog dromen van de Olympische Spelen, de Flames moeten naar de barrages.

Opstellingen

Nederland Nederland

  Speler G Beoordeel
Janssen Dominique 90' -
Spitse Sherida 90' -
Martens Lieke 90' -
  Bank G Beoordeel
Jansen Renate -  

België België

  Speler G Beoordeel
6 De Caigny Tine 90' 5
7 Wijnants Sarah 90' -
9 Wullaert Tessa 90' 6
10 Vanhaevermaet Justine 90' 6
11 Cayman Janice 90' 5
21 Evrard Nicky 90' 8
22 Deloose Laura 90' 5
23 Ndoutou Eboa Missipo Kassandra 90' 7
  Bank G Beoordeel
Blom Jassina -  
Van Belle Shari -  
2 Philtjens Davina -  
12 Lemey Diede -  
15 Daniels Yana -  
Herbeleef Nederland - België