De stunts van de Red Flames naar het EK 2017: 70 kg weg in 18 maanden

De stunts van de Red Flames naar het EK 2017: 70 kg weg in 18 maanden
Foto: © photonews

Bij wijze van terugblik op wat de Red Flames lees je hier fragmenten uit het boek 'Red Flames - Ons Vrouwenvoetbal Breekt Door', over het boeiende traject naar en tijdens het EK 2017. In deze aflevering 2 een getuigenis van de kapitein die alles bij het team heeft meegemaakt, Aline Zeler.

Misschien wel het spectaculairste want meest zichtbare resultaat van hun tests en programma’s boekten de Red Flames nadat elke speelster twee jaar terug na een vetpercentagemeting een individueel voedingsplan gekregen had. Voedingsdeskundige Gino Devriendt, die geregeld de ploeg begeleidt, mat bij de Flames toen 24 à 25 percent vet. Vrouwen hebben van nature een hogere score dan mannen, maar dit was duidelijk te veel.

Vetpercentages drastisch omlaag

Achttien maanden later volgde een nieuwe meting en zat het gemiddelde al onder 20 percent. Sommigen haalden zelfs 11 à 9 percent. ‘De hele groep had samen zowat 70 kilogram lichaamsgewicht weggewerkt’, vertelde Tamara Cassimon, de toenmalige T2 van het team, in de aanloop naar het EK2017. Dat gewichtsverlies vond ze op zich een ongelooflijke prestatie, want het is niet voor elke lichaamsbouw even doenbaar om gewicht te verliezen en de ploeg telt zowel ranke figuren als meer gespierde en ietwat geblokte types.

Aline van struis naar rank

Het volgende fragment uit Hoofdstuk 4 (‘Aline Zeler, een zeldzame doorzetter’) illustreert hoe speelsters naar het EK toe evolueerden. Aline Zeler, de speelster met de meeste jaren bij de Red Flames op de teller, heeft zo de overgang van amateurisme naar het semiprofessionele vrouwenvoetbal aan den lijve ondervonden.

Zij toont een foto van zichzelf een aantal jaren terug, met flink minder spieren, duidelijk minder rank als vandaag. De ietwat struise speelster is een atlete geworden en verantwoordt zo haar plaats vandaag nog in de selectie. Perfectie in haar levenshygiëne, zoals het zelf noemt, maakte van haar een topsporter.

Deze fragmenten komen uit het boek ‘Red Flames – Ons vrouwenvoetbal breekt door’, uitgegeven door Lannoo en geschreven door Willem De Bock. Bij hem kun je terecht voor het boek zelf, een leuke lezing of andere info erover, via willem.de.bock@skynet.be.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties