De stunts van de Red Flames naar het EK 2017: vrolijke bende in Tubeke

De stunts van de Red Flames naar het EK 2017: vrolijke bende in Tubeke
Foto: © photonews

Nummer drie in de reeks fragmenten fragmenten uit het boek 'Red Flames - Ons Vrouwenvoetbal Breekt Door', over het boeiende traject naar en tijdens het EK 2017. Plaats van gebeuren is het Nationaal Trainingscentrum van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Op de eerste en zonnige dag van de aprilstage zit de sfeer er meteen in. ’s Avonds zitten speelsters gezellig te keuvelen in de hall van het hotel. Het klinkt als vriendinnen die elkaar na een tijdje weer ontmoeten.

Toch is het minder dan een maand geleden dat de meesten nog bij elkaar waren op Cyprus voor het toernooi daar. Tijdens het diner klinken de Red Flames luidruchtiger dan de tafels waaraan de jongensploegen zitten.

Na het diner vertelt Plan België hoe en waarom de Red Flames het voetbal bij meisjes in het Afrikaanse Bénin kunnen helpen promoten. Voetbal is uitstekend om meisjes in het Zuiden sterker en onafhankelijker te maken. Na de sessie trekt iedereen een Plan-shirt aan voor een fotoshoot, ook de coach. Lien Mermans, die wel vaker scoort, laat de kans niet liggen en plaagt: ‘Coach, voor u een maatje XL, zeker?’ Algemene hilariteit.

Ernstig aan de bak

Toch wordt er voor de oefeninterlands tegen Spanje en Schotland zeer gedisciplineerd en gericht gewerkt. De dag na de Spaanse pandoering in Eupen volgt de analyse. De ploeg lag de eerste helft zeker niet onder, maar door de Spaanse snelheid hapten sommige Red Flames na 25 minuten naar een tweede adem. Zo volgden de eerste fouten, die tot doelgevaar leidden. Ziezo, iedereen weet hoe het staat en waaraan er te werken valt.

De dag erna, zondag, staat de boog minder gespannen. Lichte ochtendtraining, bezoek van vooral jonge supportertjes, handtekeningen en selfies, maar vooral een ambiance die even aangenaam is als de zachte lentezon op de velden. Maandagochtend gaat de beuk er weer in voor de oefenmatch tegen de Schotse vrouwen. Niet dat het plezier dan ophoudt. De ploegleiding zal er altijd op hameren dat ze moeten genieten van elk voetbalmoment.

Ook dit fragment komt uit het boek ‘Red Flames – Ons vrouwenvoetbal breekt door’, uitgegeven door Lannoo en geschreven door Willem De Bock. Voor het boek, een lezing of andere info: willem.de.bock@skynet.be.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties