Drie lessen voor de Belgian Red Flames

Drie lessen voor de Belgian Red Flames
Foto: © photonews

De Belgian Red Flames hebben nog een kleine 100 dagen om zich optimaal voor te bereiden op het EK. Tegen Spanje werd zwaar verloren, maar ook dat kan weer enkele mooie lessen opleveren voor de toekomst.

Les 1: afspraken nakomen

Voor elke wedstrijd worden afspraken gemaakt, die op het veld moeten worden uitgevoerd. Tegen Estland of Griekenland mag je daar al eens tegen zondigen, geen kat die het zal merken. Maar tegen teams als Noord-Korea en zeker tegen Spanje krijg je dat cash betaald.

Wie de Flames zag verdedigen op standaardsituaties, zou haast vermoeden dat er op vrije trappen en corners niet werd getraind. Het tegendeel is echter waar. Bondscoach Serneels zat dan ook met de handen in het haar: "Het gaat dan over kleine dingen, zoals het afdekken van een zone of het aantal mensen die in de muur moeten staan."

"Waaraan dat ligt? Geen idee, misschien dat de concentratie iets minder wordt doordat het fysiek zwaarder werd", aldus de bondscoach. Maar het gebeurde ook al in het eerste halfuur een paar keer ... "Vergeet niet dat het speeltempo van Spanje erg hoog was, dat heeft de kelen misschien wat toegeknepen."

Les 2: Fysiek klaar zijn

Enkele trainingen bij de Red Flames? "Dat is onvoldoende om het niveau op fysiek vlak genoeg omhoog te krijgen. Ook tegen Schotland zal het nog niet top zijn op dat gebied", beseft Serneels. Het gevolg van het spelen in een te zwakke competitie? "Je merkt wel dat het verschil tussen de Super League en internationale matchen immens is", aldus meerdere Flames quasi unisono.

"En Spanje is dan ook een enorm goed team. Ze spelen bij Barcelona, Atlético Madrid en andere grote teams. Het is niet makkelijk om daarmee te concurreren. Je merkt op training al dat het verschil tussen de Flames en de Super League erg groot is." Pluspunt: de voorbereiding op het EK zal zes-zeven weken duren, dus dan is er de tijd om iedereen fysiek helemaal scherp te krijgen.

Les 3: Speel voetbal

Het doelpunt van de Flames was een enig mooi voorbeeld van hoe het moet, maar te vaak zagen we ook voorbeelden van hoe het niet moet. "We moeten realistisch zijn, tegen een team dat hoog druk zet als Spanje moeten we soms eens een linie overslaan om vanonder de druk uit te komen", gaf Serneels aan.

Het gevolg was wel dat de bal steevast vanuit het middenveld kon vertrekken aan Spaanse zijde, om zo de pijnpunten van de Belgische ploeg pijnlijk toonbaar te maken. Dan kan je beter uitgaan van eigen sterkte - de Flames bewezen in Nederland en zowel op de Cyprus als de Algarve Cup meermaals dat ze echt wel voetballende kwaliteiten hebben.

Want zoals gezegd: het doelpunt was een mooi voorbeeld van hoe het moet. En de Spanjaarden passen zich ook aan niets of niemand aan, met het nodige succes de voorbije maanden en jaren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws