Vrouwenvoetbal in het slop? Super League krimpt in en ook in eerste nationale heel wat problemen

Vrouwenvoetbal in het slop? Super League krimpt in en ook in eerste nationale heel wat problemen
Foto: © Essevee

De Pro League gaat de Super League in handen nemen. Is dat een goede keuze of net niet? Veel zal afhangen van de intenties.

De KBVB en de Pro League willen het vrouwenvoetbal laten groeien en renderen in België en kiezen ervoor om de Super League in handen te nemen.

Op die manier moet elk meisje dat droomt van een profcarrière ook de kans krijgen om daar volop voor te gaan.

"Een kwalitatieve Lotto Super League met ambitieuze teams én meer visibiliteit zal wekelijks duizenden meisjes inspireren om de voetbalschoenen aan te trekken en zorgt voor een grotere en kwalitatieve groep van talent voor de Red Flames."

"Zo versterken we samen met de KBVB en de vleugels het vrouwenvoetbal, van de basis tot de top", aldus CEO Lorin Parys.

Theorie vs praktijk

Tot zover de theorie. In de praktijk is het natuurlijk altijd wat alles. Dat is de voorbije jaren ook al meermaals gebleken.

Grote plannen om toch stilaan door te stoten naar de top van Europa zijn tot op heden niet gerealiseerd. In de Nations League komt in het najaar een nieuwe kans om naar de top-8 van Europa door te stoten.

Er spelen al meer vrouwen voetbal dan een aantal jaren geleden, maar de groei is - zeker in vergelijking met onder meer Nederland - nog steeds eerder traag te noemen.

En de Super League zelf? Die zal volgend seizoen met tien in plaats van elf ploegen gespeeld worden. Westerlo wil de stap nog niet zetten, Aalst stapt eruit. 

In eerste nationale gaan dan weer verschillende ploegen verdwijnen, waardoor dat - ook door de komst van Club Brugge B in die reeks - meer en meer een beloftencompetitie wordt. Zo gaat Kontich onder meer een reeksje lager spelen.

Uitdagingen

Ook daar zal dus wat moeten aan veranderen, om de concentratie van speelsters niet opnieuw te groot te laten worden. Een format met een play-off 1 met 5 ploegen na een "voorronde" van 18 speeldagen is ook niet altijd het leukste.

Play-off 2 dient bovendien tot niets. Europees voetbal kan er niet afgedwongen worden, degradatie is ook onmogelijk zolang er geen 12 clubs in de Super League zitten.

Gomboso Brepoels
© photonews

Al twee seizoenen werd gezegd dat er in Extra Time samenvattingen van het vrouwenvoetbal te zien zouden zijn ... visibiliteit verhogen, graag. Veel denkoefeningen dus waar de Pro League een oplossing moet voor gaan vinden.

En er is meer: zo gaan sommige ploegen wel degelijk professionaliseren, maar dat heeft ook een omgekeerd effect. Zo haalt Genk een aantal speelsters in huis net omdat ze bij Genk niet overdag gaan trainen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties