Mogen de Flames nog dromen? Heleen Jaques kijkt ook naar de jeugd en de clubs

Mogen de Flames nog dromen? Heleen Jaques kijkt ook naar de jeugd en de clubs
Foto: © photonews

De Belgian Red Flames wilden tegen Tsjechië 6 op 6 pakken om zo nog kans te blijven maken op rechtstreekse EK-kwalificatie. Thuis op Stayen liep het echter verkeerd en werd een vroege achterstand maar half uitgewist.

Door het 1-1 gelijkspel zijn de Flames nu verplicht om te winnen van Denemarken én moeten ze ook hopen dat de Tsjechen nog eens iets laten zien tegen de Denen. Het wordt dus moeliijk met oog op het EK 2025 en rechtstreekse kwalificatie.

Via de play-offs dan maar het EK halen? Dat is zeker een optie en met zestien landen op zo'n Europees kampioenschap moeten de Flames zich altijd kunnen plaatsen. Een WK halen is dan weer iets moeilijker qua aantal Europese plaatsen.

Red Flames
© photonews

"Het kan nog voor België. De Flames moeten naar zichzelf kijken om als groep de nodige stappen te zetten en weer die goeie flow te krijgen", geeft ex-international Heleen Jaques aan in gesprek met Sporza. Al zijn de stappen groot.

Ook stappen zetten op clubniveau

"De belastbaarheid van de speelsters is nog niet helemaal top. Dat is ook normaal. Ze komen van ver en er is nog een kloof te dichten. Het signaal is duidelijk: in het profvoetbal moeten we fysieker worden en nog meer een topsportmentaliteit hebben. En dat moeten we ook al meenemen naar de jeugd."

Ook binnen de clubs moeten stappen gezet worden: "Als je kijkt naar Tsjechië: een club als Slavia Praag speelt de groepsfase van de Champions League. Dat missen we in België, die wedstrijden van internationaal niveau. Die ervaring heb je nodig." Binnen enkele maanden kan Anderlecht zich nog eens proberen te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws