Analyse "De combinatie club en nationale ploeg werd te zwaar": afscheid van een Flame met 97 caps

Redactie
| 0 reacties
"De combinatie club en nationale ploeg werd te zwaar": afscheid van een Flame met 97 caps
Foto: © photonews

Op het EK 2017 was ze nog basisspeelster, met plaatsing voor het EK 2022 houdt ze er mee op als Red Flame. Na 97 caps is het verhaal van Heleen Jaques bij de nationale ploeg geschreven.

Heleen Jaques kwam dit jaar terug uit Italië om aan de slag te gaan bij de KAA Gent Ladies. Daar doet ze zeker nog het seizoen uit, daarna zal de toekomst nog moeten uitwijzen wat er zal gebeuren.

Nog een of meerdere jaren extra voetballen? Of toch meteen als coach aan de slag ergens? Het is beiden zeker nog een optie.

97 caps

De Red Flames? Dat verhaal is na de late invalbeurt tegen Zwitserland - goed voor cap 97 in meer dan 110 selecties - definitief geschreven. Als we haar tijdens het EK 2022 eventueel zouden bezig zijn, dan zal het vermoedelijk als analiste zijn.

"Spelen bij mijn club en de nationale ploeg werd een te zware combinatie voor mijn lichaam. De ambitie was om door te gaan tot en met het EK, maar dat werd een jaar uitgesteld", aldus Jaques zelf in een reactie.

Spelen bij club én nationale ploeg werd een te zware combinatie

"Bovendien komen er heel wat jonge talenten aan. De toekomst is aan de jeugd. Daarom stop ik nu", is de centrale verdedigster duidelijk. Volgens haar ziet de toekomst er bovendien goed uit voor het Belgisch vrouwenvoetbal.

Haar verhaal begon in mei 2007 in een verloren wedstrijd tegen Zwitserland en werd dus gestopt met een gewonnen match tegen datzelfde land. Ondertussen veranderde er veel rond de ex-speelster van onder meer Club Brugge en Anderlecht.

Heleen Jaques
© photonews

Op het EK 2017 hield ze Ada Hegerberg - toch niet de minste - een hele wedstrijd perfect in de achterzak. Er staan op de grote momenten en dan op je best presteren? Ook dat is een gave. Jaques was zeker niet de speelster met het meeste natuurlijk talent.

Maar ze wist wel wat ze kon en niet kon en loste met haar coaching diverse problemen op voor ze zich stelden. En er stond een hele goede 'kop' op: ambitieus, maar ook bereid om hard te werken en altijd klaar om ambassadrice te zijn van/voor het vrouwenvoetbal. Ervaring die ze ook in haar latere carrière mogelijk nog kan meenemen. Het ga je goed, Heleen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties