Datum: 07/05/2014 20:00
Competitie: Wereldkampioenschap
Speeldag: Speeldag 9
Stadion: King Power at Den Dreef
Nederland dooft Belgische WK-vlam aan Den Dreef
Nederland dooft Belgische WK-vlam aan Den Dreef
Foto: © Photonews

De Belgian Red Flames mogen een kruis maken over hun ambities om het WK in Canada volgend jaar te halen. Een overwinning had ze eventueel nog in de barrages kunnen brengen, maar tegen onze noorderburen werd een pijnlijke thuisnederlaag geleden: 0-2.

Aernout Van Lindt in Leuven

Drie maand geleden pakte België nog een puntje in Zwolle, maar de Nederlandse nationale ploeg was toen duidelijk: het was hun slechtste wedstrijd in vier jaar en in de terugwedstrijd zouden ze het wel eens gaan rechtzetten. Maar het vertrouwen lag misschien toch wel bij de Flames, die een maand geleden aan Den Dreef nog uitpakten met een goede prestatie tegen Noorwegen. Tegen de EK-finalist werd met 1-2 verloren, maar het spel was - zeker in de tweede helft - echt degelijk.

Tegen Nederland zou het wel aan de bak moeten zonder Lorca Van De Putte, profspeelster in Zweden maar geblesseerd aan de dij en dus niet paraat voor de Derby der Lage Landen. Maud Coutereels schoof door naar de linksachter. Ook Nederland moest enkele speelsters misschien, waaronder Van Es en Bakker. Er wel terug bij: Anouk Hoogendijk, zij begon op de bank.

Vlam snel geblust

De campagne die de Flames hadden opgezet was groots. Flame Time in Leuven, met fakkelteiten in plaats van faculteiten en dergelijke meer om het volk naar Den Dreef te lokken. En dat lukte behoorlijk: met 2646 fans werd opnieuw een record gebroken voor de Belgen, al was er vooraf sprake van meer dan 3000 en werd daar misschien ook wel op gehoopt.

De vlam werd echter snel geblust: eerst letterlijk, omdat na twee minuten de sproeiers in Leuven even aansprongen. En wat later ook figuurlijk: de eerste de beste aanval was meteen voldoende om de score te openen. Wie anders dan Vivianne Miedema - ook in de BeNe League ongenaakbaar als topschutster - kon een voorzet meteen ongestoord binnenknallen.

WK-droom aan diggelen

En nog voor de eerste helft halfweg was, was de match al gespeeld. Lieke Martens - ex-Standard - stak de bal diep en Slegers schoof de 0-2 tegen de touwen. Daarna konden de Flames het evenwicht enigszins herstellen, maar echt gevaarlijk werden ze voor de rust niet vaak. Er waren wel enkele kopballen, met De Gernier, Coutereels en Zeler, maar verder dan de lat kwam België niet.

In de tweede helft was Nederland vooral bezig met de voorsprong te consolideren, al was er een goede Evrard nodig om Slegers van de 0-3 te houden en spatte een bal van Melis even daarvoor op de lat. Het bleef echter bij 0-2, waardoor België niet langer in strijd is voor de top-2 in de groep. Het WK in Canada is enkel nog mathematisch mogelijk.

Herbeleef België - Nederland

Vooraf

Wereldkampioenschap

 Speeldag 9