belBelgië
albAlbanië
Aline Zeler (pen) 54'
2-0
Datum: 21/09/2013 19:00
Competitie: Wereldkampioenschap
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Belgian Red Flames nemen eerste horde met sprekend gemak
Belgian Red Flames nemen eerste horde met sprekend gemak
Foto: © SC

De Belgische nationale vrouwenploeg heeft haar eerste interland in de WK- kwalificatiecampagne richting WK 2015 in Canada met sprekend gemak gewonnen. Na 90 minuten vol kansen en dominant voetbal was het enige manco dat de score maar 2-0 was.

Aernout Van Lindt in Brussel

België begon aan de kwalificatiecampagne voor het WK 2015 in Canada met een thuismatch in het Koning Boudewijnstadion tegen Albanië. Dat Albanië had al een voorronde winnend afgesloten en mocht zo voor het eerst opdraven in de 'echte' kwalficaties. 

Beide ploegen begonnen dan ook met een andere ingesteldheid aan de wedstrijd: België met veel aanvallend geweld en opkomende flankspeelsters, Albanië van meet af aan met vijf verdedigsters en daar nog eens enkele speelsters voor.

Philtjens gesel voor Albanië

Het meeste gevaar in het openingskwartier kwam van de linkerflank. Van De Putte stuurde een aantal keer Davina Philtjens weg, en de speelster van Standard toonde dat ze heel wat in haar mars heeft. Op snelheid liep ze de Albanese rechterflank helemaal zoek en enkele van haar voorzetten waren gevaarlijk.

Zeler kopte er een paar op of net naast de paal en ook doelvrouw Gjyli stond pal. Iets na het kwartier moest ze zich toch gewonnen geven toen een voorzet van Philtjens pardoes over iedereen in doel belandde, al kwam de doelvrouw er mogelijk nog wel aan.

Uitstekende muziekkeuze ook voor de Belgian Red Flames: "Burn" van Ellie Goulding als liedje wanneer er gescoord wordt. Een fijn taalvirtuoos mopje en goed voor de sfeer in het Koning Boudewijnstadion.

Druk houdt aan

Na de 1-0 zou je verwachten dat de Albanese meisjes wat aanvallender zouden gaan spelen, maar niets was minder waar: ze bleven in een dubbele gordel acteren en lieten de Belgian Red Flames maar wat graag komen.

Die hadden er voor de rust eigenlijk al minstens drie moeten hebben gemaakt, maar waren niet koelbloedig in de afwerking of vonden de doelvrouw op hun weg. 1-0 aan de rust.

Zekerheid door strafschop

Ook na de koffie bleef het spelbeeld ongewijzigd: België maakte de bal ongrijpbaar en 1526 supporters (Er kunnen er dus nog een 45.000-tal bij in het Koning Boudewijnstadion) zagen een dominante nationale ploeg op geen enkel moment in de problemen komen.

De Albanese meisjes kwamen geen enkele keer echt in de buurt van Nicky Evrard, terwijl aan de overkant Gjyli tegen het einde van de match bijna uitgroeide tot vrouw van de match.

Na tien minuten in de tweede helft had Aline Zeler wel zekerheid gebracht vanop de stip, na een duidelijke duwfout op Wullaert in de zestien. Die 2-0 had daarna zeker nog moeten oplopen, maar al bij al een mooie overwinning van de Belgian Red Flames.

Volgende woensdag in Noorwegen zal het wel niet mogen morsen met de kansen, wil het ook daar succesvol zijn.

Herbeleef België - Albanië

Vooraf