nedNederland
belBelgië
Datum: 12/02/2014 19:00
Competitie: Wereldkampioenschap
Speeldag: Speeldag 6
Belgian Red Flames pakken puntje in Zwolle
Belgian Red Flames pakken puntje in Zwolle
Foto: © SC

De Belgian Red Flames hebben een verdiend puntje gepakt in Zwolle tegen een tegenvallend Nederland. In de stand blijven beide teams zo gelijke tred houden: 10 op 15. In april mogen de Red Flames ook tegen groepsfavoriet Noorwegen proberen te stunten aan Den Dreef.

Aernout Van Lindt in Zwolle

Nederland en België begonnen elk met 9 op 12 aan hun vijfde opdracht in de WK-kwalificatieronde. De inzet was de tweede plaats na Noorwegen in de poule. De Oranje Leeuwinnen mikken absoluut op groepswinst en mochten geen punten verliezen, maar moesten dat wel doen zonder onder anderen de geblesseerde Hoogendijk en de zwangere Koster.

Bij de Belgian Red Flames geen Davina Philtjens aan de aftrap. Zij was al eens drie maanden buiten strijd en blesseerde zich afgelopen zaterdag terug lichtjes aan de knie. De linkerflankspeelster van Standard viel op het uur wel in.

Nerveus begin

De Belgian Red Flames begonnen nerveus aan de wedstrijd. Gelukkig waren ook de Oranje Leeuwinnen niet helemaal bij de les om voor een vroeg voorsprong te zorgen. Integendeel: de eerste helft was vrij steriel en verder dan enkele schuchtere pogingen van Lieke Martens kwam de thuisploeg niet.

Absoluut niet hun beste wedstrijd en de Flames hielden – met een 500-tal uitsupporters ook vurig aangepord tegen een meute van meer dan 7000 supporters voor de Leeuwinnen – al bij al makkelijk stond tot bij de koffie.

Miedema zorgt voor vroege anti-climax

In de tweede helft begonnen de Flames snediger en leken ze het spel helemaal te zullen overpakken, maar net dan deed Vivianne Miedema waar ze zo goed in is: scoren. In de BeNe League bij Heerenveen al goed voor dertig rozen, nu ook trefzeker met een droge knal in de winkelhaak.

Het weer werd ondertussen wel steeds Belgischer en – samen met de Flames die nu naar hun vak mochten spelen – dat leverde ook kansen op. Mermans was er een keertje dichtbij, de inbreng van Daniëls en Philtjens zorgden voor meer breedte en diepgang in de match.

Collectief puntje

En toen moest het hoogtepunt van de wedstrijd nog komen. Terwijl Biesmans met enkele snedige tackles en Evrard met een goede parade de 2-0 wisten te voorkomen, kwam er aan de overkant een geniale collectieve actie.

Wullaert met de actie, perfect in de loop van Lien Mermans, die voor doel maar naar Zeler had te tikken: 1-1. Martens werd nog uitgesloten met twee keer geel, maar de vlammetjes konden niet verder meer dan de lat komen op zoek naar de drie punten.

Herbeleef Nederland - België

Vooraf

Wereldkampioenschap

 Speeldag 6