Competitie: Wereldkampioenschap
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
België klopt Portugal met duidelijke cijfers, maar niet zonder moeite

België staat met 9 op 12 voorlopig tweede in zijn groep met het oog op het WK 2015 in Canada. Van een leien dakje liep het niet tegen Portugal, maar al bij al werd het nog een duidelijke en verdiende overwinning op het Kiel.

Aernout Van Lindt in Beerschot

De Belgian Red Flames tankten bijzonder veel vertrouwen in de met 1-7 gewonnen wedstrijd in en tegen Griekenland en dus wilden ze ook op het Kiel de punten thuishouden voor eigen volk tegen Portugal. Coach Yves Serneels koos voor het elftal dat Griekenland in mootjes hakte, Portugal wou het roer omdraaien na de 0-7 nederlaag tegen Nederland.

Moeilijk begin

De Red Flames leken op het Kiel echter overmand door stress, want in de eerste helft lukte bijzonder weinig. Passen kwamen verkeerd of helemaal niet aan, snelheid zat er aanvankelijk ook niet echt in. Na een kwartier kwamen de bezoekers bovendien op voorsprong: een vrije trap – na een fout van Vanschoenwinkel net buiten de zestien – werd enig mooi in de bovenhoek getrapt door Carole Costa.

Het teken voor België om nog meer aan te dringen en druk te zetten. Dat lukte: Portugal kwam op een verdwaalde vrije trap na niet meer over de helft. Toch bleef het lang 0-1, omdat de Flames weinig konden klaarspelen tegen de stugge Portugezen.

Gelijkmaker vanop de stip

We gingen uiteindelijk toch rusten bij een 1-1 stand, nadat Aline Zeler een strafschop feilloos wist om te zetten. Of Pereira effectief een fout maakte op Daniëls konden we van zover niet zien, maar het belangrijkste was het doelpunt.

Een bevrijdend doelpunt zo leek, want Mermans en Daniëls kregen nog voor de koffie een dot van een kans om op voorsprong te komen. Dat lukte echter niet, we gingen rusten met een gelijke stand.

Wullaert maakt het verschil

Na de rust hetzelfde spelbeeld: druk en kansen voor België, maar van dichtbij zorgde Mermans alweer niet voor de voorsprong. Iets na het uur ontbond Tessa Wullaert haar duivels en ging ze haar eigen kans: 2-1 en België eindelijk op voorsprong.

Net zoals gisteren in Zulte Waregem – AA Gent was het een iemand die op de cruciale momenten voor het verschil kon zorgen. Dat Wullaert uit het Waregemse komt, berust verder op toeval. Met een enig mooie pass zette ze vijf minuten voor tijd Mermans op weg naar doel. Die vond makkelijk Zeler en de winst was binnen voor de Flames. Even later bekroonde Wullaert haar match nog met een (gelukkig) tweede doelpunt.

Al bij al een mooie 4-1 overwinning, al zal het na Nieuwjaar in Nederland beter moeten om de top-2 in de groep te ambiëren. Voorlopig is een 9 op 12 wel genoeg om voorlopig op die mooie tweede stek te kamperen.