Het brein van Dury: drie goede keuzes in de veldbezetting

Het brein van Dury: drie goede keuzes in de veldbezetting
Foto: © photonews

Francky Dury sleutelde zijn team - deels noodgedwongen - bij in en tegen STVV. Gemixt met het kunstgras van Stayen leverde dat eigenlijk de juiste oplossingen op. Al zijn er nog werkpunten.

Doelman: Steppe in plaats van Bossut

Na 28 speeldagen zijn we er nog steeds niet uit of en hoe de doelman een rol speelt in het radarwerk van Zulte Waregem. Zowel Bossut als Steppe maakten dit seizoen al foutjes en veel hangt af van de vorm van de dag.

Kenny Steppe deed het op Stayen goed. Kansloos op het tegendoelpunt, af en toe onzeker in het uitspelen - een dribbel liep ei zo na verkeerd af - maar erg secuur op hoge ballen. Ondersteboven zijn we er (nog) niet van, maar enkele reddingen droegen wel bij tot de overwinning.

Centraal achterin: Lepoint in plaats van Sami

"Ik speel natuurlijk liever op het middenveld", aldus Christophe Lepoint na de partij. En toch deed hij het ook goed op Stayen. Perfect was het niet - "Bij het tegendoelpunt liet ik mijn man even lopen, dat was jammer", bijna was er ook een owngoal na een rare capriool van de bal.

Maar in duel was Lepoint sterk en vooral: hij draaide erg goed. Joël Sami heeft het vooral op dat gebied erg moeilijk, het kunstgras zou het voor hem enkel moeilijker maken. Goede keuze dus voor Dury, die "48 doelpunten wel erg veel vond" voor de partij. Al was ook tegendoelpunt 49 dus te vermijden.

Op de flank: Cordaro in plaats van Kaya

Toegegeven: het leek een beetje een noodgedwongen inbrengen van Cordaro door de ziekte van Kaya, maar mede door het kunstgrasveld had de kwieke winger sowieso zijn kans gekregen. "Ik ben klein, ik ben vrij technisch, dat is zeker een voordeel. Maar STVV heeft natuurlijk ook veel technisch vaardige spelers."

Maar Cordaro was wel de man van de match. Een doelpunt, een assist, veel vinnigheid, leuke dribbels, leuke acties, goede voorzetten en continu vooral de (lamentabele) verdediging van STVV onder druk zettend: zo win je matchen, het lukte ook in Westerlo al.

Slotsom?

Francky Dury had drie punten nodig op het altijd moeilijk te bespelen kunstgras van Stayen. Hij analyseerde de pijnpunten van zijn eigen ploeg én die van de tegenstander en ging daarmee aan de slag.

De oefenmeester van Essevee lag dit seizoen al vaak onder vuur voor zijn (mislukte) tactische keuzes, maar deze keer pakten al zijn keuzes goed uit. Al is hij natuurlijk ook geholpen door het matchverloop: blijft het 1-1, spreken sommigen helemaal anders.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties