Analyse Macedonië: Eén vedette en drie 'Belgen'

Fabian Morren
| 5 reacties
Macedonië: Eén vedette en drie 'Belgen'
Foto: © SC

Macedonië. Neen, het klinkt niet meteen als Brazilië of Duitsland in de oren bij de doorsnee voetbalfan. Het is ook geen topland, maar enige voorzichtigheid is toch op zijn plaats. Onder bondscoach Cedomir Janevski zijn de prestaties helemaal niet slecht.

Janevski nam vorig jaar over van John Toshack. Sindsdien gaan de prestaties en resultaten in stijgende lijn. Macedonië verloor in de WK-voorronde twee keer heel nipt van Kroatië. In Schotland pakten de Macedoniërs een punt en thuis tegen Servië werd er zelfs gewonnen.

Nog opvallender was de prestatie in de oefeninterland tegen Denemarken. De Denen werden met liefst 3-0 huiswaarts gestuurd. De Belgen zijn dus gewaarschuwd. Het zal een heksenketel worden in Skopje en de Macedoniërs zullen zeer stevig beginnen. Dat recept was immers succesvol in de laatste thuiswedstrijd tegen Denemarken. Na minder dan een half uur was het al 3-0 voor de Macedoniërs.

De ster
Pacovski (KV Mechelen), Trickovski (Club Brugge) en Trajkovski (Zulte Waregem) hoeven niet meer te worden voorgesteld. De Macedoniërs hebben slechts één echte ster in hun elftal: Goran Pandev, topscorer aller tijden van zijn land. De spits van Napoli is de grote vedette in het team van Janevski. Pandev wordt echter met het probleem geconfronteerd waar ook grootheden als George Weah, Ryan Giggs en Jari Litmanen mee af te rekenen kregen: mogelijk zal hij nooit aanwezig zijn op een WK. Macedonië lijkt daar net iets te weinig kwaliteit voor te hebben. Tenzij… Macedonië zes op zes pakt tegen de Rode Duivels?

Forfaitcijfers
Daar gaan we liever niet vanuit. De laatste wedstrijd van de Belgen in Skopje tegen Macedonië dateert al van 1995. Daar hebben de Duivels wel goede herinneringen aan. Het werd toen namelijk 0-5. De wedstrijd werd zonder publiek gespeeld wegens eerdere incidenten. De doelpunten werden toen gescoord door Grün, Scifo (2x), Schepens en Versavel. Maar met 0-1 zijn we vrijdag ook best tevreden, hoor.

Om u nog een extra idee te geven over de prima prestaties van de Macedoniërs in hun laatste wedstrijden... Hieronder zijn enkele beelden:

Macedonië - Servië (WK-voorronde) 1-0

Macedonië - Denemarken (vriendschappelijk) 3-0

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws