Interview "Vader miste mijn eerste doelpunt door een skireis"

Steurbaut Kersten
| 5 reacties
"Vader miste mijn eerste doelpunt door een skireis"
Foto: © SC

Volg KV Mechelen nu via WhatsApp!

Slechts drie weken had Romeo Van Dessel nodig om bij KV Mechelen een onvergetelijke indruk na te laten op zijn trainer Peter Maes. Na twee wedstrijden in de basis ondertekende de 19-jarige verdediger vorige week een profcontract voor 3,5 jaar.

Maes haalde het jonge talent vorige maand bij de A-kern en liet hem na amper een week prompt debuteren in de thuiswedstrijd tegen Excelsior Moeskroen als vervanger van de geblesseerde kapitein Jonas IvensVan Dessel zag zijn puike prestatie beloond met een “tien op tien quotering” van de trainer. De tiener uit Reet verscheen ook de volgende drie duels aan de aftrap bij Malinwa.
 
De eerste treffer in de Jupiler Pro League liet alvast niet lang op zich wachten. In het uitduel bij Zulte Waregem bezorgde de jongeling van 1m91 geelrood een punt.
Van Dessels bliksemsnelle ontwikkeling leverde hem het statuut van profvoetballer op. En dat brengt jammer genoeg ook nadelen met zich mee. “Ik bereid me nu al voor op een catastrofale examenreeks”, lacht de sympathieke verdediger.
 
Hoe gaat het met je studies, Romeo? Valt het te combineren met profvoetbal?
 
“Momenteel zit ik in mijn eerste jaar elektromechanica. De eerste examenperiode viel net voor Kerstmis en is uitstekend verlopen. Sinds ik een volwaardig lid ben van de A-kern heb ik echter nauwelijks tijd voor school. Ik neem nu deel aan alle trainingen en moet mezelf ook in de basis knokken. De lessen bijwonen zit er daardoor niet meer in.”
 
Ben je bereid om je studies definitief op te geven voor het voetbal?
 
“Die kans bestaat. Al wil ik persoonlijk absoluut mijn studies afmaken. Volgend jaar ga ik het alvast nog proberen. Dankzij een aangepast leerprogramma zou de combinatie met het voetbal dan vlotter moeten verlopen.”
 
In welke mate heeft je profcontract je privéleven beïnvloed?
 
“Eigenlijk valt dat best mee. Veel nieuwe opofferingen heb ik voorlopig nog niet moeten maken. Sinds mijn transfer naar Lierse leef ik al drie jaar volledig voor mijn sport. Als je op het hoogste niveau speelt, moet je dat er voor over hebben. Zo drink ik bijvoorbeeld uitsluitend water en soms eens een frisdrank. Qua eten waag ik me heel af en toe eens aan een steak, maar meer niet.”
 
Heeft je familie jouw prestaties altijd al op de voet gevolgd?
 
“Absoluut. Mijn vader in het bijzonder (lacht). Al heeft hij wel mijn tweede en derde wedstrijd in de basis, en dus ook mijn goal tegen Zulte Waregem, gemist wegens een skireis.”
 
Hoe verliep de integratie in de A-kern?
 
“Super. Heel de groep heeft me perfect opgevangen. Ik voelde me ook al van in het begin een volwaardig lid van het eerste elftal. Trainer Maes heeft me onmiddellijk ongelooflijk veel vertrouwen gegeven door me direct in de basis te laten starten.”
 
Je belandde in de basis om de blessure van Jonas Ivens op te vangen. Waar verwacht je je aan wanneer Ivens terug speelklaar is?
 
“Ik hoop natuurlijk dat ik bij de eerste ploeg mag blijven. Al is dat niet evident. Buiten Ivens komt ook Mellemans binnenkort terug. Die is ook niet de eerste de beste. De coach kampt daardoor binnenkort met een luxeprobleem. Indien de trainer kiest voor ervaring, bestaat de kans dat ik naar de beloften terugkeer.”
 
Heb je het moeilijk gehad om de stap hogerop te verteren?
 
“Voorlopig nog niet. Maar dat kan misschien nog komen wanneer de partijen zich opstapelen. De trainingsintensiteit laat wel wat sporen na op mijn lichaam. Dat voel je onder meer in de benen.”
 
Je maakt nu al vier weken deel uit van de A-kern. Heb je al tijd gehad om even stil te staan bij je stormachtige ontwikkeling?
 
“Niet echt. Het is een droom die uitkomt. Dat begin ik met de week meer en meer te beseffen. “
 
Je bent maar amper 19 jaar. Heb je nog een jongensdroom die je als voetballer altijd hebt willen realiseren?
 
“Als kind was ik fan van Anderlecht. Indien ik ooit de kans krijg om in België bij een topploeg te spelen, dan liefst bij Anderlecht.”
 
Wat zijn je kwaliteiten? Aan welke aspecten van je spel moet er nog worden geschaafd?
 
“Mijn kop- en positiespel zijn mijn grootste troeven. Maar als ik zelfkritisch ben, moet ik vaststellen dat er nog aan alle punten kan worden geschaafd. Vooral mijn handelingsnelheid, zoals het inspelen van de bal en het lezen van het spel, kan nog veel worden verbeterd.”
 
Hoe komt het dat je pas zo laat bij een club in eerste klasse terecht kwam?
 
“Vooraleer ik bij Mechelen belandde, maakte de overstap naar Lierse. Ik had die stap naar het hoogste niveau al vroeger kunnen maken, maar zag het als jonge tiener nog niet zitten om elke week vier keer of meer te trainen. In de provinciale selectie bij FC Duffel genoot ik meer dan ooit van voetbal. Mijn toenmalige trainer was tevens ook actief bij de -19 van Lierse en heeft op mijn komst aangedrongen. Mechelen is me daar meermaals komen scouten vooraleer ze me hebben aangeworven.”
 
Je contract loopt af binnen drie en een half jaar. Waar wil je dan als voetballer staan?
 
“In de basis. Als een onbetwistbare titularis bij een club uit eerste klasse. KV Mechelen draagt dan uiteraard mijn voorkeur weg.”
 
Enig idee hoeveel leden de Romeo Van Dessel-fanclub al telt op Facebook?
 
“Neen (lacht). Enkele weken geleden waren dat er nog zo'n honderd, geloof ik.”
 
Het zijn er ondertussen al 494. Heb je sinds je debuut in de basis al veel gemerkt van je toenemende bekendheid of populariteit?
 
“Die bekendheid wordt soms nogal overschat hoor. Het is niet zo dat iedereen mij in Mechelen herkent als ik over straat loop. De enorme sympathie die de supporters voor me tonen, is wel fantastisch. Enkele duizenden fans die je naam scanderen, daarvoor loop je al eens een extra ereronde.”

Auteur: Jeroen Pyl. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties