Gevallen grootheden: niets nieuws onder de zon

De Wit Bram
| 0 reacties
Gevallen grootheden: niets nieuws onder de zon
Foto: © photonews

Op maandag 22 juni 2015 werd bekend dat de Italiaanse club Parma uit het profvoetbal zal verdwijnen. De kampte met grote schulden en vond geen overnemer. Parma zal volgend seizoen uitkomen in de Serie D, de hoogste amateurdivisie in Italië.

Het doet elke voetballiefhebber pijn in het hart om een voetbalgrootmacht – Parma won in de jaren 90 twee keer de UEFA Cup en één keer de Europacup II – te zien afglijden door financiële perikelen. Spijtig genoeg zijn er voorbeelden genoeg terug te vinden in het verleden.

Een degradatie dat bij velen nog vers in het geheugen zal zitten, is die van de Schotse topclub Glasgow Rangers. De Schotse recordkampioen, nu in de tweede klasse, kampte enkele jaren geleden met een enorme schuldenlast en zakte in 2012 naar de League Two, de Schotse vierde klasse.

Een ander voorbeeld is het roemruchte Leeds, dat drie keer Engels kampioen werd, de laatste keer in 1992. De huidige tweedeklasser moest rond de eeuwwisseling door financiële problemen haar sterspelers (zoals Rio Ferdinand) verkopen en in 2007 zakte de club naar de Engelse derde klasse.

Parma kan zich misschien optrekken aan het verhaal van AC Fiorentina. De tweevoudig Italiaanse kampioen werd in 2002 teruggezet naar de Serie C door financiële problemen. Nu draaien ze in de Serie A opnieuw bovenaan mee en vorig seizoen strandde de ploeg pas in de halve finales van de EL.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties