Eerste zege voor Griekenland op een WK-eindronde

Bram Coenen
| 2 reacties

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Griekenland heeft vanmiddag zijn eerste zege ooit op een WK-eindronde geboekt. Het team van bondscoach Otto Rehhagel begon alweer weinig overtuigend, maar door een rode kaart kantelde de wedstrijd volledig.

Bij Griekenland bleef de 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea niet zonder gevolgen. Bondscoach Otto Rehhagel wijzigde zijn elftal op diverse plaatsen, zo moest onder meer aanvaller Angelos Charisteas het gelag betalen. Sterspeler Obafemi Martins begon ook deze keer op de bank bij Nigeria.

Geen van beide ploegen slaagde er in de openingsfase in voor gevaar te zorgen. Zowel Nigeria als Griekenland leken inspiratie te missen. Een schot van net over de middellijn van Kostas Katsouranis was typerend. Op het kwartier viel dan toch verrassend de openingstreffer. Een vrije trap van Kalu Uche waaide voorbij alles en iedereen, inclusief een verbouwereerde doelman Alexandros Tzorvas in doel. Griekenland leek niet bij machte om te reageren, maar iets na het halfuur werd het een handje geholpen door een domme actie van Sani Kaita. Die ging in op de provocaties van Vasilis Torosidis en trapte na. De Colombiaanse scheidsrechter Oscar Ruiz kende geen genade een toonde de rode kaart aan de Nigeriaan.

Rehhagel week dan toch af van zijn defensieve speelstijl en bracht met Georgios Samaras een extra spits in het veld. En dat resulteerde meteen in kansen. Dimitris Salpingidis faalde echter oog in oog met doelman Victor Enyeama. Het was maar uitstel van executie, want een minuut voor rust speelde Katsouranis opnieuw Salpingidis vrij. Die haalde staalhard uit, en via de rug van Lukman Haruna vloog de bal voorbij een kansloze Enyeama in doel. Meteen de eerste goal van Griekenland op een WK-eindronde.

Griekenland ging na de rust voluit voor de zege en kreeg al snel een kans via Sotiris Kyrgiakos. De sterke doelman Enyeama wou echter van geen wijken weten. Ook op het kwartier stond Enyeama weer pal wanneer hij Theofanis Gekas van een treffer hield. Op de tegenaanval had Nigeria dan dé kans op de 2-1. Chinedu Obasi speelde Aiyegbeni Yakubu knap vrij. Die faalde echter oog in oog met doelman Tzorvas. Obasi kon de rebound voor open goal in doel tikken, maar faalde onbegrijpelijk. Wat een misser!

Hoe saai de eerste helft was, hoe leuk de tweede. De volgende kans was voor Samaras, maar ook hij vond Enyeama op zijn weg, die de bal prachtig uit de winkelhaak tikte. Wat later was het dan toch prijs voor de Grieken. Dit keer kan Enyeama een schot van Alexandros Tziolis onvoldoende keren en de goed gevolgde Torosidis kon makkelijk binnen schuiven.

Yakubu kon nog wel eens dreigen, maar Nigeria was geveld en had ook nog de pech dat het twee spelers met blessures zag uitvallen. Voor Griekenland meteen de eerste zege op een WK-eindronde. Voor Nigeria lijkt het tornooi er na 2 nederlagen in evenveel wedstrijden op te zitten.