Gastland moet vrede nemen met gelijkspel

Fabian Morren

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Polen heeft het EK in eigen land niet kunnen starten met een overwinning. Marcin Wasilewski & co kwamen niet verder dan een gelijkspel tegen Griekenland. Het werd wel een aangename openingswedstrijd.

Voor 60.000 dolle Polen opende het gastland sterk. Chalkias moest meteen redding brengen op een schot van Murawski. Polen liet een heel frisse indruk en Griekenland het tegenovergestelde. Dat Robert Lewandowski iets voorbij het kwartier de 1-0 scoorde, was dan ook geen verrassing. De topschutter van Dortmund kopte hard naar de grond en verschalkte zo de Griekse doelman Chalkias.

Kort voor de rust was Perquis dicht bij de 2-0, maar hij besloot naast. En Griekenland? Dat stelde daar heel weinig tegenover. Bovendien werden de Grieken - weliswaar onterecht - herleid tot tien na een tweede gele kaart voor Papastathopoulos. Na een lichte duw kreeg de man met de tamelijk ingewikkelde naam het rode karton onder de neus geduwd.

Polen leek zo bij de rust al gewonnen spel te hebben, maar dat draaide helemaal anders uit. Invaller Dimitros Salpingidis strafte een blunder van de Poolse doelman Szczesny af. De keeper van Arsenal stond overigens nerveus te acteren en werd helemaal de anti-held toen hij de doorgebroken Salpingidis neerhaalde. Strafschop en rood voor Szczesny. Reservedoelman Tyton viel en en stopte meteen de penalty van ervaren man Karagounis.

In de laatste tien minuten kregen beide landen nog wat kansen. Zo trapte Lewandowski onder meer nog in het zijnet. Een nieuw doelpunt bleef echter uit. Beide landen starten dus met een gelijkspel en moeten in hun komende twee wedstrijden vol aan de bak.